Министърът на туризма поиска незабавно затваряне на къща за гости в Свети Влас

1
152
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Министърът на туризма Николина Ангелкова поиска незабавно затваряне на къща за гости в Свети Влас. Тя бе на проверка в обекта по сигнал, подаден от родител, че 25 деца са били настанени при изключително лоши условия.

”Къщата за гости няма никакво основание да предлага туристическа  услуга. Тя действа изцяло в нарушение на българското законодателство, защото удостоверението й за категоризация е изтекло през 2015 година. Ще настояваме пред Комисията за защита на потребителите, в чиято компетентност е това, обектът да бъде запечатан веднага”, заяви Ангелкова.

Веднага след получаване на сигнала експерти на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, РЗИ и местната администрация направиха съвместна проверка на място. Специалистите са установили, че обектът е имал удостоверение за къща за гости, 2 звезди, издадено от кмета на община Несебър от 21.06.2007 година, което е изтекло през 2015 г. Оттогава досега тя функционира без документи и разрешения, каза министър Ангелкова. При  проверката преди ден експертите са видели, че в хотела са настанени деца, за които собствениците обяснили, че са на познати, а не туристи.

”Стартираме процедура за издаване на акт за административно нарушение и глоба, която за юридическо лице е до 10 хил. лв. а за физическо лице – до 5 хил. лв.”, информира министър Ангелкова. Тя посочи още, че заради факта, че обектът е функционирал без разрешителни, е сигнализирана Националната агенция за приходите, за да се направи данъчна проверка и да се установят какви са постъпленията от тази незаконна, нерегистрирана дейност.

”Вижда се, че хигиената е под всякакви критерии и норми, басейнът и водата са мръсни”, каза  министърът. Представители на РЗИ са съставили акт за нарушение заради липсата на здравословни и безопасни условия. Взети са проби и от водата в басейна, които ще бъдат изследвани, а резултатът от тях ще бъде ясен в следващите дни.

Министър Ангелкова бе категорична, че в такива случаи ще се действа безкомпромисно. Тя благодари на родителя, подал сигнала, и апелира всички да информират институциите при подобни случаи.  

”Недопустимо е по този начин да се руши имиджът на българския туризъм, всички трябва да спазват законите и ще продължим да следим стриктно това да е факт”, категорична бе министър Ангелкова.