Комисията по енергетика даде зелена светлина за създаване на платформа за търговия на газ

1
108
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Народните представители от Комисия по енергетика приеха промени в Закона за енергетиката, с които се либерализира пазара на газ. С 12 гласа “за” и трима “въздържал се” те подкрепиха текстовете, регламентиращи демонополизацията на пазара на природен газ, и с които се създава платформа за търговия на газ.

В заседанието на комисията участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов, заместник-директорът на Генерална дирекция “Енергетика” в ЕК Клаус Дитер Борхард, както и изпълнителните директори на “Булгаргаз”, “Булгартрансгаз”, “Български енергиен холдинг”.

Валентин Николов, председател на комисията заяви, че България е естествен регионален газов разпределител, тъй като 80% от инфраструктурата се концентрира у нас.

Гост на дискусията беше заместник-генералният директор на Генерална дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия Клаус Дитер Борхард. Според него развитието на страната ни като такъв център води до необходимост да бъдат увеличени проектите за инфраструктура, свързана с капацитета за складиране.