Д-р Марио Янакиев: И жена ми не разчита на мен 24 часа

10
Добави коментар
doktor
doktor

Д-р Марио Янакиев, личен лекар

Интервю на Христина Котларска

-Д-р Янакиев, как ще коментирате предложението личните лекари да бъдат глобявани, ако не си вдигат телефона?

– Новото правителство заяви воля за промяна в Закона за здравното осигуряване. Лошото е, че анонсира точно само глобите. Друга конкретика там няма.

Ако не си вдигнеш телефона – глоба 500 лева. Безумно. Никъде в рамковия договор не се споменава, че докторът трябва да има джиесем. Ползването на джиесем е на добра воля. Докато е на работа, пациентите трябва да имат вразка с него.

Добрият лекар трябва да създаде регламент – работно време и да каже на пациента, ако се влоши състоянието му, какво трябва да направи след работно време или в събота и неделя.

– Възможно ли е да вдигате телефона си 24 часа в денонощието?

– Категорично не. Една майка ме попита дали може да разчита на мен 24 часа в денонощието. И жена ми не може.

– Колко пациенти имате?

– 2 000.

– И колко от тях ви се обаждат на мобилния си телефон дневно?

– Дневно получавам между 50 и 80 обаждания. Пациентите се обаждат за всевъзможни неща. В неделя в 23.00 часа ме търсиха, за да ме питат къкъв ми е графикът. Тази сутрин в 8.00 часа ми звънна майка, за да ми каже, че на детето й е излезнала пъпка и с какво да я маже.

– Вие изключвате ли си телефона?

– Не. Но след 24.00 часа го включвам на безшумен режим.

– Защо според вас се предлагат точно тези промени?

Това е поредният популизъм. Притеснява ме, че се анонсира глобата, без нещо да се промени като механизъм на работа.

– Какво трябва да се промени според вас?

– Трябва да се остойности трудът и да се плаща на преглед.

Сега се плаща капитационна сума. Преди малко прегледах бебе на 1 месец. Три пъти съм бил на домашно посещение, два пъти съм го викал на контролен преглед, защото има проблем. Пет-шест пъти ми се е обаждала майката по телефона. Днес го записах в пациентската листа. И другия месец ще получа за всичко това 1 лев.

И какво правим тогава? За да издържам практиката, да плащам заплата на медецинска сестра, записваме много пациенти – 2000. Във всяка нормална държава пациентите трябва да са 1000.

После хората са недоволни. И ние имаме претенции към пациентите.

А не можем да отпишем пациент.

Никъде в света го няма това – два пъти годишно да можеш да смениш джипито си, без каквото и да е обяснение.

Пациентите искат качествена услуга. Тогава за един час трябва да минават трима пациенти. Това означава 20 минути за преглед. За осем часа това са 25 души.

– Колко пациенти прегледахте вчера?

– 70-80 души. Имахме около 40 извънредни. И прегледите протичаха по три минути.

Ние не ги връщаме за другия ден, както е в другите държави. Защото българският пациент не е свикнал да му казват какво да прави. Ако го върнеш, след два часа той ще се нацупи и ще се отпише.

Българският пациент подценява първичната медицинска услуга.

В него е втълпена думата „само“. Ще я забраня тази дума. Той идва и казва :“Аз съм само за един преглед“, „Аз съм само за едно направление“, „Аз съм само да ми погледнеш гърлото.“

– Говорите за остойностяване на труда. Колко трябва да струва един преглед според вас?

– Всяка медицинска услуга трябва да има цена. Това не означава, че тези пари лекарят ще си ги сложи в джоба. Трябва да има изисквания. Лекар с 2 000 пациенти трябва да има три кабинета и две сестри.

Ние нямаме бази. Нямаме хубави кабинети. Аз съм принуден да преглеждам във Военна болница, защото в Първа поликлиника не мога. В кабинета там сме двама лекари.

– Не е трудно да си намерите хубав кабинет.

– Така е. Но там ни е базирана практиката. Там даваме неотложната помощ.

Елате на едно дежурство. Тогава работим от 7.30 до 24.00 часа и след това на повикване. Само аз и сестрата. Поемаме 15 000 души – практиката на 8 лекари.

Другото безумие е, че в Хасково се дежури на 5 места. Това е супер лукс.

И въобще трябва ли джипитата да дават неотложна помощ? Това е работа на спешната помощ. Често след дежурство нямаме почивен ден. Умората е голяма. А нали искате да се лекувате от нормален човек.

 

Начало