Екрем Имамоглу печели изборите за кмет на Истанбул

1
198
Добави коментар

При преброени почти 100 процента от бюлетините за кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия са гласували почти 54% от избирателите. Кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм получава около 45 на сто.

Турският президент Реджеп Ердоган поздрави победителя чрез социалните медии. Стотици поддръжници на Екрем Имамоглу се събраха, ликувайки, пред централата на партията.

Имамоглу печели изборите за втори път в рамките на два месеца. Общо около 8,7 милиона души са гласували от 10 милиона имащи право на глас.

Разликата между двамата е 700 хиляди гласа. Избирателната активност е 84%.

От 25 години Истанбул не е бил в ръцете на опозицията. Това е изключителна победа за тях и голям политически удар върху президента Реджеп Ердоган, след чиято намеса се наложи да бъдат анулирани резултатите от март и тези избори да бъдат повторени.

Бинали Йълдъръм поздрави Имамоглу, признавайки своето поражение и заявявайки, че управляващите са готови да му помагат, както могат. Имамоглу отправи интересен призив – заяви, че е готов да работи и с президента в името на най-големия град в Турция.

След като станаха ясни резултатите, по улиците на Истанбул започна едно голямо празненство, което продължи до малките часове на деня.