Успех: пилотираният космически кораб Союз-МС-11 с трима души на борда се завърна на Земята!

1
254
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: наземният екип помага на астронавтката Ан МакКлейн да излезе от спускаемия отсек на кораба „Союз МС-11“. Photo credits : NASA/Bill Ingalls

25 юни 2019 г. 08:49 ч.

Светослав Александров. Трима души се върнаха успешно на Земята след като техният космически кораб „Союз МС-11“ кацна на територията на Казахстан. Космонавтът на Роскосмос Олег Кононенко, астронавтът на Канада Давид Сен-Жак и астронавтката на НАСА Ан МакКлейн прекараха повече от шест месеца на борда на Международната космическа станция.

Тримата ще бъдат обстойно прегледани от лекари, след което МакКлейн и Сен Жак ще отлетят към Хюстън, САЩ, а Кононенко – към Звездното градче в Русия.

За Олег Кононенко това бе четвърти полет в околоземна орбита. Понастоящем той се явява рекордьор по общо прекарано време на МКС – 737 дни. По време на тази последна експедиция той проведе две „космически разходки“.

За Сен-Жак и МакКлейн това бе първа космическа експедиция. МакКлейн е подполковник във войските на САЩ и по време на този неин космически дебют тя успя да проведе две излизания в открития космос с обща продължителност 13 часа и 9 минути. Сен-Жак е астрофизик, инженер и лекар. Той излезе веднъж в открития космос, като неговата „космическа разходка“ продължи около седем часа. 

Следващите жители на МКС ще бъдат изстреляни на 20-ти юли с кораба „Союз МС-13“. Това са Ендрю Морган (НАСА), Лука Пармитано (ЕКА) и Александър Скворцов (Роскосмос).

За повече информация: Роскосмос, НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/