УСПЕХ: Космическата ракета Фолкън Хеви изведе спътника Prox-1 с платноходката Лайтсейл 2!

1
185
Добави коментар
redbul80
redbul80

25 юни 2019 г. 11:00 ч. СпейсЕкс потвърди, че спътникът „Prox-1“, във вътрешността на който е разположена платноходката на Планетното общество „Лайтсейл 2“, бе успешно освободен в космоса. Поредно браво на Илон Мъск и пореден успех за днешния полет на „Фолкън Хеви“! 

Напомням на читателите, че „Лайтсейл 2“ е наследник на „Лайтсейл 1“ – предишната платноходка, изстреляна с помощта на космическата ракета „Атлас 5“ през 2015 г. от Кейп Канаверал във Флорида. Целта на мисията бе да се тестват технологиите по разгръщането на платното. Всичко мина успешно и платното бе разпънато, но по думите на представителите на Планетното общество са били констатирани множество малки проблеми. Всички те са били коригирани преди днешния полет на новата платноходка.

Сега, когато „Лайтсейл 2“ вече лети, очакваме мисията да демонстрира промяна на параметрите на околоземната орбита само посредством метода на слънчевото плаване. Общата площ на платното е цели 32 квадратни метра. Механизмът на действие е следният: самите светлинни фотони оказват налягане върху платното и те задвижват космическия апарат. Правя обаче важно уточнение – това не е задвижване посредством слънчевия вятър, който представлява заредени частички, реещи се в околослънчевото пространство. Светлината е тази, която избутва платното.

Счита се, че слънчевото плаване е една от малкото реалистични технологии, които притежават потенциала да ускорят космически апарати на път към далечните звезди.

Напомням също така, че свръхтежката ракета „Фолкън Хеви“ с 24 спътника на борда излетя в космоса днес, на 25-ти юни в 09:00 ч. българско време.

Илюстрация на космическия апарат „Лайтсейл 2“. Image credit : The Planetary Society