Над 17 души бяха задържани при вчерашната спецакция срещу трафика на мигранти

1
196
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Над 17 души бяха задържани при вчерашната спецакция срещу най-голямата към момента организирана престъпна група за трафик на мигранти, посочват от пресцентъра на МВР. На 8 от тях днес са повдигнати обвинения.

Според събраните до момента данни организираната престъпна група е действала при стройна организация, част от участниците са изпълнявали ролята на шофьори, друга – на хазяи, трета – на координатори,  оперирала е основно на територията на страната ни.

Техни „клиенти“ били  предимно граждани от Ирак и Афганистан, на които срещу предварително договорено заплащане, групата осигурявала временно настаняване – основно  в махали в София, Свиленград и Бургас, както и съответното им трафикиране  към Западна Европа.

Действията са продължение на мащабната операция „Халифакс“ на полицейските и съдебни служби в Европа през 2017 г. За участието си тогава прокурори от Специализираната прокуратра и ВКП, както и служител на ГДБОП, бяха наградени от главния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов.