Мандатът на посланик Ерик Рубин в България: Историческа стъпка в българо-американските отношения

1
140
Добави коментар

Мандатът на посланик Ерик Рубин — най-дълго служилият американски посланик у нас от 1968 г., приключва заедно с финализирането на договора  за придобиване на  изтребителите Ф-16 от България. След договорите за присъединяването на България към НАТО (2002–2004) и изграждането на  българо-американските отбранителни бази у нас (2003–2006), Ф-16-блок 70 е третият стратегически желон в двустранните отношения, който редом с другото отваря път и на български пилоти на Ф-16 за участие в космически мисии на НАСА. 

Преди броени дни президентът Румен Радев удостои посланик Ерик Рубин с орден „Стара планина“ първа степен.

Вчера, 24 юни 2019 г., по покана на президента на Атлантическия Клуб в България д-р Соломон Паси, в партньорство с Локхийд Мартин, Хювефарма АД и Геотрейдинг АД, както и лидери в българо-американския бизнес — няколкостотин българи от всички краища на България, представляващи правителство, парламент, бизнес, НПО, медии, военни, академични и културни среди, и дипломатическият корпус почетоха Ерик Рубин и съпругата му Никол Симънс на градинско парти за довиждане в резиденция „Лозенец“ на Министерството на отбраната.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов поздрави посланика за последователните му усилия, благодарение на които „много български компании са установили и развили контакти с американски партньори“.

Приносът на посланик Рубин към развитието на двустранните отношения отбеляза и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев:  „Важно е да има единомислие и единодействие. България и САЩ демонстрират именно това и вършат много добра работа, пишейки обща история“.

„Посланик Ерик Рубин даде шанс на САЩ да общуват с Европейския съюз през България“, заяви президентът на Атлантически клуб в България д-р Соломон Паси.

Ерик Рубин, който пристигна у нас февруари 2016 г., сподели, че е особено доволен от постигнатите резултати по време на мандата му в развитието на българо-американските отношения в множество области от отбрана и сигурност до образование.

Специалното участие на ВМЗ–Сопот, Electron Progress и Miltech, Kontrax, Контур Глобал Марица Изток символизираше положителните тенденции в двустранните политически и бизнес отношения.

Атлантическият Клуб в България, оценява като исторически мандатът на посланик Рубин в България и продължава да насочва българо-американските отношения в нови стратегически орбити. /www.economic.bg