Фитнес индустрията ще сезира КЗК за картите „Мултиспорт“

1
148
Добави коментар

Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ), в която членуват част от най-големите фитнес вериги в България, обвинява посредниците в натиск и некоректни търговски практики. Основен проблем за индустрията се оказва набиращата популярност карта „Мултиспорт“, издавана от полската „Бенефит системс“. Според представителите на Асоциацията посредниците в България стават все по-силни, започват да диктуват правилата на фитнес центровете и да „изсмукват все по-голяма печалба от сектора за сметка на другите участници в него“.

Асоциацията възнамерява да сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и алармира участниците на пазара за опасностите, които крие едно подобно непазарно поведение от страна на „Бенефит системс“.

Според Петър Ангелов, председател на БАЗФ, има реална опасност от предстоящи фалити на фирми от фитнес сектора. „Операторите губят собствените си клиенти, губят контрол върху ценообразуването, достъпа, бранда и др., стават зависими от посредника за всичко. Не на последно място, договорните отношения изцяло се диктуват от посредника, който налага условия от позиция на силата и практически иззема печалбата от реалния доставчик на услугата“, обясни Ангелов.

По време на пресконференцията днес беше изнесена статистика, според която в България има над 600 малки и средни предприятия в областта на фитнес индустрията, в които са заети над 50 000 души., а годишният оборот на тези компании е между 80 и 100 млн. лв. Инвестициите в бранша са над 100 млн. лв., а проникването в пазара е около 5 % (при средно в ЕС 7.8%, а в някои страни – 21%), т.е. потенциалът за растеж е голям.

„Посредниците във фитнес сектора навлизат и на нашия пазар през последните 3 години. За разлика от развитите пазари, където пазарното проникване не надвишава 5%, те успяха за този кратък срок да завладеят пазара. Особено се откроява монополното положение на полската компания посредник „Бенефитс системс“ с карта „Мултиспорт“. Според собствените ѝ твърдения броят на активните ѝ карти е над 75 000. На нашия пазар, където потребителите не надвишават 200 000, това я поставя в монополна позиция“, казва Ангелов.

Според него за постигане на този монопол играят роля и дъмпинговите цени на картата. „Компанията губи пари от тези ниски цени според официалните й отчети, но пред акционерите си нарича тези загуби „маркетингови разходи“, обясни Петър Ангелов.

Богдана Колева, член на БАЗФ и управител на „Спорт Сити“ ЕООД, допълни, че целта на полската компания е да монополизира пазара и да задуши конкуренцията. „Веднъж затвърдила тази монополна позиция, може да вдига цените на картата и да намалява едностранно плащанията към „партньорите“. Освен това, полската компания влиза в пряка конкуренция с операторите, отваряйки собствени зали (досега шест в София)“, каза Колева.

Оказва се, че с малки изключения от големите вериги, всички оператори влизат в „партньорската“ им мрежа. „Зависимостта на операторите стигна до такава степен, че 80-90% от приходите им идват от картите на посредниците. Сега и да искат, не могат да се откажат от това „партньорство“. Поставени в неизгодна позиция, са принудени да приемат условията, поставени им от посредниците. В противен случай ги чака фалит“, казва още Колева. Според нея, ако не се вземат мерки, ще се допусне чуждестранен монополист в един сектор, който е важен и необходим преди всичко за здравето на българите и което неминуемо би довело до доста фалити в сектора.

От БАЗФ предупреждават, че в краткосрочен план, особено по-малките фирми, виждат позитиви, но в дългосрочен има опасност от загубване на собствените клиенти и силна зависимост и контрол от страна на посредника, невъзможност за управление на собствения бизнес и, в крайна сметка – силно редуцирана печалба.

„Когато посредниците натрупат мощ, те изсмукват все по-голяма печалба от сектора за сметка на другите участници в него. Създава се монопол“, каза Ангелов. Именно монополното положение и дъмпинговите цени, според него, са ключовият проблем, от който трябва сериозно да се притесняват, както участниците на пазара, така и потребителите, които рано или късно ще бъдат принудени да плащат по-високи цени за по-нискокачествени услуги. „Не остава печалба за операторите. Поради това се забавя или става невъзможно инвестирането в нови услуги и в модернизирането в сектора. След постигане на монопол цените за потребителите ще растат, а качеството на услугите ще спада“, предупреди председателят на БАЗФ.

Губещ е и държавният бюджет, тъй като цялата печалба изтича извън страната към компанията майка.

Световна тенденция е появата и навлизането на пазара на посредници във фитнес индустрията, които са добре финансирани, подкрепени са от опитни финансови играчи и растат бързо. На българския пазар оперират два основни посредника – „Бенефит системс“ (с карта „Мултиспорт“) и „Содеко“ (с карта „Спортпас“), както и българската онлайн платформа coolfit.

„Ние не сме против навлизането на новите технологии и модерни търговски практики в нашия сектор, но сме силно притеснени от агресивният подход на един от т.нар. агрегатори, затова се чувстваме длъжни да запалим червената лампа и пред колегите ни, и пред потребителите на фитнес услуги, и пред държавата. Не можем да наблюдаваме безучастно превземането на цял един икономически сектор, който не само е пряко свързан със здравето на българските граждани, но и генерира сериозни обороти, храни стотици български семейства чрез осигуряването на хиляди работни места“, каза в заключение Петър Ангелов.