„Телетол“ обвини АПИ в лъжа и поддържане на изкуствен монопол

1
89
Добави коментар

Декласираната фирма за продажба на електронни винетки „Телетол“ АД, която трябваше да бъде конкуренция на „Интелигентни трафик системи” АД, обвини пътната агенция в лъжа и създаване на изкуствен монопол на пазара. На пресконференция днес акционерите в отстраненото дружество обявиха, че целият процес до получаването на разрешение да се включат на пазара е било твърде дълго и трудно, а в крайна сметка АПИ дори не ги е уведомила лично, че им прекратява договора.

„Регистрационният процес трябваше да стартира в началото на 2019 г. Документацията за кандидатстване за национален доставчик на услуги обаче беше качена на сайта на АПИ доста по-късно“, обясни Лиляна Деянова от „Телетол“ и продължи: „Процесът трябваше да трае 2 седмици и да се даде възможност на всички желаещи фирми да продават е-винетки. При нас този процес отне 6 месеца, а цялата процедура може да се определи като административен шок“.

По нейните думи договорът с първия доставчик на услугата е сключен един ден преди официалните документи да са били качени на сайта на АПИ. „Реално монополистът на пазара работи неправомерно“, казва тя.

Договорът между пътната агенция и „Телетол“ е сключен на 15 май, а причината, която изтъкнаха от компанията е, че през последните месеци в комуникацията са включени и европейски институции, „които бяха запознати с грубото нарушаване на законодателството от страна на АПИ“.

Според нея в момента пазарът на е-винетки в България е монополизиран, тъй като да работи е допусната само „Интелигентни трафик системи” АД. Освен това декласираната фирма е предложила да работи срещу 5% комисионна, докато в момента единствената допусната фирма доставчик работи срещу 7%.

От „Телетол“ разказаха и за странна ситуация, при която от АПИ са им дали грешен човек за контакти по време на процеса по кандидатстване за национален доставчик на услугата. „Бяхме лъгани шест месеца и ни бяха давани имена от АПИ, които не съществуват“, каза Лиляна Деянова.

Компанията предостави документи и комуникацията си с Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Национално тол управление. 

На 20 юни Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви с прессъобщение, че няма да позволи на „Телетол“  АД да продава е-винетки заради оперативна несъвместимост с тол системата. Фирмата обяснява обаче, че дори не са им дали достъп до системата, за да разберат дали са съвместими. „Искаме да подчертаем, че в рамките на един месец от подписване на договора до момента сме изпратили десет запитвания и всеки път ни беше отказван достъп до системата. Лично Олег Асенов каза, че доставчикът – австрийската „Капш“ не предоставя достъп до системата“, обясни Деянова.

„Телетол“ ще сезира прокуратурата за действията на директора на Национално тол управление Олег Асенов за престъпление по длъжност. „Ще пуснем сигнал и до председателя на АПИ. Искаме да уведомим и премиера Бойко Борисов, защото считаме, че има условия за загуба на суверенитет на цяло едно министерство“, обясни Лиляна Деянова.

Софтуерната компания обяви още преди месеци, че иска да направи системата за продаване на винетки достъпна като позволи на сайтове и магазини да предлагат стикерите. Освен това „Телетол“ обясни, че е разработил и решение, при което когато объркаш регистрационния номер на колата си да не плащаш повторно винетка, какъвто е случаят в момента.