Хванаха служител от Агенцията по безопасност на храните в Пловдив с подкуп, арестуван е и шефа му

1
104
Добави коментар

Двама служители от Агенцията по безопасност на храните в Пловдив са задържани.

Главен инспектор Григор Милчев вече е с повдигнато обвинение за получен подкуп от 1000 лева и две торбички със сирене и кашкавал.

Арестуван е и прекия му началник, на когото предстои да се повдигне обвинение.

В началото на седмицата обвиненият в подкуп и рекет инспектор заплашил с акт баща и син – собственици на ферма за кози в село Искра, които произвеждали млечни продукти в малки количества за местния пазар. Ветеринарят заявил, че ще прикрие извършени от тях нарушения на наредбите за превоз на животни.

Галин Гавраилов, заместник окръжен прокурор на Пловдив: В резултат на което е пожелал да се облагодетелства с неследващ му се дар, а именно пари на стойност 1000 лв. и в един по-дребнав стил е пожелал и да получи определено количество хранителни продукти, които произвежда земеделският производител, млечни такива.

Фермерът, за когото има данни, че не е изнудван за първи път по подобен начин, подал сигнал в полицията и с помощта на специални разузнавателни средства инспекторът е задържан късно снощи. В автомобила му са открити парите и торбите със сирене и кашкавал. Ако престъплението бъде доказано, го заплашва затвор от 3 до 10 години и глоба до 20 000 лв. Окръжният прокурор на Пловдив апелира хората да не се страхуват, а да подават сигнали, когато са изнудвани.

Румен Попов, окръжен прокурор: Подобни сигнали ще доведат до намаляването на т. нар. „дребна корупция“, която обаче е много голяма, защото е повсеместна. Не за първи път хващаме инспектори от Агенцията по храните, не за първи път им повдигаме обвинения и продължават.

Двамата служители на агенцията в Пловдив са отстранени от работа. Разпоредено е обстойно разследване за подобни случаи в цялата област, обявиха от прокуратурата.