Разкриха поредна схема за фалшиви ТЕЛК решения в столицата

1
240
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

ГДБОП разкри поредна престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в столицата. В оперативната разработка е участвал служител под прикритие, който се представил като клиент и, след като преминал по цялата верига на престъпната „услуга“, получил удостоверение за над 50% инвалидност. В рамките на операцията, служителите на ГДБОП са установили общо около 100 подобни случая. Това разясни заместник главният прокурор Иван Гешев.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор от Специализираната прокуратура от 28 юни 2019 г. по повод сезираща справка от ГДБОП, в която се съдържат данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2019 г. на територията на София, създадена с цел извършване на корупционни и документни престъпления, свързани с процедурата по придобиване на степен на инвалидност от ТЕЛК комисии – уточни говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. Наблюдаващият прокурор Евгения Деянова обобщи, че „услугата“ предоставяна от организираната престъпна група, е включвала подготовка на целия набор от медицински документи, придружаване на кандидата за явяване пред ТЕЛК комисия, предоставяне на решението.

В хода на оперативните действия са установени членовете на престъпната група – трима лекари, двама от които са председатели на ТЕЛК комисии, а третият – психиатър, както и посредникът, който е участник с основна роля при осъществяване на връзката между лекари и хора, искащи незаконно да се сдобият с ТЕЛК решение. Той е изградил доверени отношения с лекари от различни специалности и председатели на ТЕЛК комисии на територията на София, които срещу заплащане, между 1000 и 3000 лева, са издавали етапни епикризи, без медицински прегледи.

Осъществените вчера действия по разследването са предприети в условията на неотложност. Претърсвания са извършени на 12 адреса, обитавани от членовете, както и ползвани от тях служебни адреси. Иззети са множество  медицински документи, копия на лични карти, празни бланки за заявления до ТЕЛК, както и бележки с лични данни на хора и суми срещу тях.

Арестувани са четирима души, на които са повдигнати обвинения и наложени мерки за неотклонение до 72 часа. Предстои да бъде разгледано искане за постоянното им задържане.