Европейската комисия дава €3 милиона за развитие на възвръщаеми ракети

1
189
Добави коментар
redbul80
redbul80

1 юли 2019 г. 19:15 ч. Много хора са критично настроени към Илон Мъск. Плюят го, че компаниите му са били балон, че все още не е сътворил нищо съществено и вълнуващо. Как ли пък не! Мъск усъвършенства възвръщаемата ракетна технология и направи космическите полети рутинни. Като резултат всички искат да са като Мъск. Не просто приблизително като Мъск, а точно като Мъск. 

И не е чудно, че Европа също не желае да изостава от тенденцията. Да вземем предвид новия проект RETALT. Накратко казано, Европейската комисия е дала €3 милиона на немската космическа агенция DLR и още пет частни европейски космически компании. Идеята – да се „вземат мерки по недостатъците на ноу-хау проектите по възвръщаеми ракети в Европа“.

Проектът RETALT буквално копира ретроракетните кацания на първите степени на „Фолкън 9“. През следващите три години новосформираният консорциум ще прави проучвания в следните области: аеродинамика, аеротермодинамика, полетна динамика, насочване и навигация. Ще бъдат създадени две концепции за ракети – едната ще е двустепенна, подобна на „Ариана 5“ и „Фолкън 9“, като само първата степен е проектирана да се приземява. Втората е едностепенна, като тя се проектира за полети на малки спътници и също трябва да може да каца посредством ретроракети.

За съжаление това отново е маргинална стъпка от страна на Европа, съвсем скромен ангажимент откъм ЕС по отношение на космонавтиката. Не бива да ни изненадва, че Старият континент изостава в космическите си амбиции. Според RETALT тези две ракети няма да бъдат изстрелвани, а просто ще се използват като отправни точки за развитието на по-нататъшни технологии. 

Схема на концепцията. Image credit : RETALT