Мария Габриел ползвала общинско жилище на аванта, защото по закон е никоя

1
182
Добави коментар

Ползвала ли е Мария Габриел общински апартамент с 4 пъти по-нисък наем от пазарния – този въпрос вече не стои на дневен ред за КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество), тъй като комисията е прекратила производството по сигнала против Габриел.

При проверката си КПКОНПИ е установила, че членовете на Европейския парламент не са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

От това следва, че в периода на действие на договора за наем от 01.10.2010 г. до 31.08.2012 г. Мария Габриел не е заемала публична длъжност, съобщи Нова телевизия, цитирайки БТА.

Припомняме, че става въпрос за апартамент на улица „Никола Вапцаров“ 25 в квартал „Лозенец“, който Гарбиел е обитавала срещу четири пъти по-ниска цена от пазарната, се посочва в сигнала. Договорът е сключен през октомври 2010-та година, когато тя вече е евродепутат. През май 2013 г. тя е напуснала жилището, уточнява сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“, който разказва историята.

За апетитната сделка съобщи преди време журналистът Калин Първанов, който пусна информацията в близкото до БСП списание A-specto. Той споделя, че искал да публикува новината още през 2013-та година, но бил спрян от тогавашния редактор на сп. „Тема“ Валери Запрянов.

Липсата на тази предпоставка – субект, или лице, заемащо публична длъжност, срещу което да се проведе административното производство, се явява пречка за разглеждане на постъпилия сигнал и е основание за прекратяване на настоящото производство, обясняват още от КПКОНПИ.

В решението на Комисията се казва то да се изпрати заедно с цялата административна преписка на Софийска градска прокуратура, с оглед на това прокуратурата да прецени дали да подаде протест до съда в едномесечен срок от съобщаването на решението, с което се установява липсата на конфликт на интереси.