Браво, НАСА! Космическият кораб Орион излетя и завърши успешно изпитанието на аварийните системи!

1
184
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: модифицираната ракета „Пийскийпър“ изстреля днес кораба „Орион“ на критично изпитание на системите му за аварийно спасяване. Photo credit : NASA TV

2 юли 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Този месец, когато отбелязваме половин век от провеждането на първия пилотиран полет до Луната, НАСА доказа, че новосъздаденият космически кораб „Орион“ за следващите лунни мисии е безопасен!

Корабът беше изстрелян днес, на 2-ри юли 2019-та, в 14:00 ч. българско време с помощта на модифицирана ракета „Пийскийпър“, построена от Нортроп Груман. „Орион“ беше издигнат на височина от 10 километра, където бе подложен на голямо аеродинамично натоварване. Точно в този момент бяха запалени двигателите на спасителната кула.

В рамките на части от секундата капсулата на „Орион“ беше издърпана на безопасно разстояние от ракетата. По време на последните етапи от теста кулата преобърна кораба, докато достигна правилната си ориентация за приводняване в Атлантическия океан.

Тъй като това е тестова версия на „Орион“, капсулата не бе екипирана с парашути. Вместо това информацията от полета бе събрана на общо 12 записващи устройства, които бяха изхвърлени от кораба. Екипът ще прибере устройствата за по-нататъшен анализ. 

Напомням на читателите на блога, че космическият кораб „Орион“ е създаден от Локхийд Мартин по заявка на НАСА за полети на човек отвъд околоземна орбита и до Луната. Преди днешния полет корабът бе летял само на две други мисии. На 6-ти май 2010-та година беше проведен тест на системата за аварийно спасяване, като кулата запали двигателите от стартова площадка и успешно издърпа „Орион“ на височина 1.8 километра.

Първият космически полет на „Орион“ в безпилотен режим бе извършен на 14-ти декември 2014-та година, когато тежкотоварната ракета „Делта 4 Хеви“ изпрати кораба на 5 800 километра от Земята. За пръв път след приключването на лунната програма „Аполо“ през 70-те години на миналия век, космически кораб, проектиран за превоз на хора, достигна толкова далечно разстояние.

И стигаме до днешния атмосферен полет, при който бе изпитана системата за аварийно спасяване по време на ракетно изстрелване. И така, равносметката от 2010-та година досега е следната: три изпитателни полета, три успеха!

Оттук насетне следват същинските експедиции. През 2020 година (макар че поради забавяния в разработката на ракетата-носител „Спейс Лонч Систъм“ може полетът да се отложи за 2021-ва) очакваме изстрелването на „Орион“ в роботизиран режим, като корабът трябва да облети Луната и да се завърне обратно на Земята по свободна траектория.

През 2023-та година е планиран първият пилотиран полет на „Орион“ с хора на борда. Това ще е първото посещение на хора до орбитата на Луната след приключването на програмата „Аполо“. 

За допълнителна информация: Blog NASA

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/