Борисов: Евролидерите се разбарахме за постовете. Станишев и Вебер са предложени за шеф на ЕП

1
135
Добави коментар

След тридневни преговори, лидерите от ЕС постигнаха съгласие за поста председател на Европейската комисия. В срещата участва и българският премиер Бойко Борисов. Освен наследник на Жан-Клод Юнкер, държавните и правителствените ръководители се договориха и за разпределението на постовете председател на Европейския парламент, на Европейския съвет, ръководител на Европейската централна банка и върховен представител по външната политика и сигурността.

За председател на Европейската комисия ще бъде предложен германският военен министър Урсула фон дер Лайен, която е представител на ЕНП.

За председател на Европейския парламент ще бъде предложен българският представител Сергей Станишев от ПЕС за 2,5 години и Манфред Вебер от ЕНП за следващите 2,5 години.

За председател на Европейския съвет ще бъде предложен белгийският премиер Шарл Мишел от Европейските либерали.

За председател на Централната банка ще бъде предложена Кристин Лагард.

Постигането на компромис между 28-те евролидери се оказа трудна задача. Те се опитват да намерят баланс не само между политическите семейства, но и между Източна и Западна Европа, между мъжете и жените.

Едва когато бъде одобрен с квалифицирано мнозинство от лидерите, новият председател на Еврокомисията ще бъде бъде гласуван и в Европейския парламент.

Стигне ли се до гласуване за Станишев, ние не сме като БСП. С две ръце ще подкрепим Станишев, за българите е огромен пост и чест това, посочи още премиерът.

„Днес от 9 ч имам среща с всички лидери, с Ангела, С Юнкер, Туск, полския премиер, италианския премиер, с Шарл Мишел. От кухнята не можем да издаваме неща, посочи той. В пакета казваме кое е за социалистите, кое за ЕНП, кое за либералите. Ние държахме поста председател на ЕК да бъде за ЕНП“, посочи още Борисов.

Сега ще има срещи с ПГ и ще си кажат. Ние поехме ангажимент да гарантираме това, което с толкова труден компромис го приеха, коментира Борисов. Доволен съм, защото ние си взехме поста, който подобава на партията-победител. Шарл Мишел е изключително умен и подготвен човек, той е приятел на България, заяви още премиерът. Доволен съм, че се постигна компромис, допълни той.

Всички сме заменими, това е демокрацията, Юнкер си тръгва, Туск ще си тръгне, Тереза Мей днес беше за последен път, посочи той.

За ЕЦБ бе посочена Кристин Лагард. Познаваме се с нея и е важно за еврозоната, каза още Борисов.