5 неща, с които авокадото ще подобри нашето здраве

1
165
Добави коментар
svetla58
svetla58

Авокадото е плод, който набира все по-голяма популярност през последните години. Това се дължи на мекия вкус, богатата и кремообразна текстура. В Авокадото се съдържат мононенаситени мазнини, а именно вериги от въглеродни атоми, с прикачени към тях водородни атоми. Това което ги различава от другите мазнини обаче, е именно фактът че точно един от въглеродните им атоми няма прикачен към себе си водороден атом, откъдето произлиза и името на този вид мазнини – мононенаситени. Последните проучвания сочат, че приема на мононенаситени мазнини е силно препоръчително. Мононенаситените мазнини помагат за предпазване от сърдечни заболявания и понижават кръвното налягане, както и са част от балансираните диети за регулиране на висок холестерол. Авокадото има доказан ефект и върху косата на човека. Ползите за косата от употребата на масло от авокадо са много и удивителни.

1. Подсилва растежа

Недостигът на витамини може да причини загуба на коса или да забави растежа. Авокадото е богато на витамини В и Е, които работят на клетъчно ниво за защита и укрепване на косъма. Витамин В е от съществено значение за растежа на косата, а Витамин Е помага за възстановяване на увреден скалп. Липсата им в организма може да забави или спре растежа на косата. Здравата коса нараства с около 2,5 см всеки месец. Третирането на скалпа и косата с масло от авокадо е един от добрите начин за насърчаване на редовния и растеж, плътност и мекота.

2. Ревитализиране на скалпа

Маслото от авокадо много лесно се абсорбира от порите и така полезните му съставки бързо и лесно се усвояват от човешкия организъм. Кожата се хидратира, успокоява и почиства.

3. Възстановява косата

Маслото от авокадо защитава слоевете на косъма, като подсилва крехката и късаща се коса. Повишава се общото състояние на косата, а суха или увредена коса се регенерира бързо и удивително. Авокадото за първи път е използвано с тази цел още от древните египтяни.

4. Спира косопада

Косопадът може да може да се дължи, както на недостиг на витамини, така и да е в следствие на стрес и други външни фактори. Нарушеният обмен на вещества изсушава скалпа и косата, което води след себе си до косопад. Подхранващите и възстановяващи свойства на авокадото го правят много добро и естествено средство за лечение на косопад и подобряване на общото състоянието на косата.

5. Хидратира косата

Лошата диета и ежедневния стрес могат да доведат до изсушаване на скалпа, а от там да нанесат щети върху структурата на косъма. Маслото от авокадо действа на вътрешните слоеве на космените фоликули, като спомага задържането на влага. Използването на маска с масло от авокадо помага за възстановяване на нивата на влага в скалпа, като създава силно хидратираща и защитна среда за косата. Поддържането на блестяща и жизнена коса е трудно, особено при постоянното и стилизиране, боядисването и др. Изполването на масло от авокадо в маската за коса, възстановява структурата на косъма, подобрява външният и вид и връща жизнеността.