Св. Лука (Войно-Ясенецки): Любовта е истинският образ на християнина

1
144
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Бъдете по-добри от общоприетото, защото всеки има своя собствена война, битки и загуби. Живейте просто, обичайте щедро, гледайте внимателно на нуждите на другия, говорете тихо … И оставете останалото на Господа. Именно любовта, a не вярата, нито догмата, нито мистиката, нито аскетизмът, нито постенето, нито дългите молитви съставляват истинския образ на християнина. Всичко губи силата си, ако го няма основното – любовта към човека.

***

О, колко ужасно е – да не простим на нашите ближни прегрешенията им! Знаем ли какво се случва в сърцата им? Може би те се разкайват със сълзи пред Бога за скръбта, която ни причиняват, а ние, без да искаме да знаем нищо, грубо и безмилостно им отказваме прошка. Спомнете си как Господ е прощавал, как е простил на разбойника на кръста, как е прощавал на митарите и блудниците, които със сълзи миели нозете Му. А ние често сме безмилостни, често упорстваме, като не прощаваме на нашите ближни.

***

Главното в живота е винаги да се прави добро на хората. Ако не можеш да направиш голямо добро, постарай се да извършиш поне малко.

Молитва към св. Лука Войно-Ясенецки