НС реши: Партийната субсидия става 1 лев

1
147
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Народното събрание прие окончателно промяната в размера на партийната субсидия на 1 лев. 119 народни представители от ГЕРБ, ДПС, Атака и Воля одобриха предложението на управляващите да се редуцират до левче сегашните 11 лева на действителен глас. “Против” гласуваха 71 депутати, а от тях – 69 социалисти. 16 народни избраници се въздържаха, предава NOVA.

Дебатите по темата продължиха около 4 часа, като страстите в пленарна зала отново се нажежиха. Още на старта на пленарния ден точката в дневния ред беше включена извънредно, на което се противопоставиха от левицата. Най-остра съпротива оказаха от БСП, които обвиниха управляващите от ГЕРБ, че целят “да извадят партиите на тезгяха”.

ГЕРБ пък обвиниха социалистите, че са във фалит и затова бранят партийните си пари. Отляво отвърнаха, че управляващите са в сговор с останалите, само и само да оставят БСП без финанси на прага на местните избори.

Преди да намали на левче партийната субсидия, пленарната зала отхвърли предложенията на ДПС тя да падне направо на 0 лева, както и искането на ВМРО да закове твърдия размер от 1,5 млн. на партия.