Масови протести в Израел

1
195
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Напрежението в Израел ескалира. Продължават протестите на етиопско-израелската общност, като те включват и сблъсъци с властите, алармират от Министерството на външните работи на България. Обтегната е обстановката най-вече в Източен Ерусалим, Наблус, Витлеем, Палестинските територии на Западния бряг на р. Йордан, Газа и др. региони. През вчерашния ден имаше демонстрации и в големите градове като Тел Авив, Ерусалим, Ашкелон, Беер Шева, Афула, Ашдод, Ришон Лецион, Петах Тиква, Рош Айн и др.

Причината за обтегната обстановка е смъртта на 19-годишен младеж, който бе застрелян от полицай, докато служителят на реда не бил на служба. Според очевидци, униформеният бил със семейството си на детска площадка, когато двама млади мъже се сбили. Когато полицаят се идентифицирал, агресивните младежи започнали да го замерят с камъни. Според полицейския доклад, тогава той открил стрелба, за да се защити.

От Външно министерство препоръчват на пътуващите към или пребиваващи в Израел български граждани да проявяват повишено внимание за актуалната обстановка в страната, да  избягват места с големи струпвания на хора и райони, в които се провеждат протестни действия. Освен всичко друго, протестите могат да доведат до блокиране на основни и важни пътни артерии в страната.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Тел Авив на тел.: + 972 3 696 13 78; + 972 3 696 13 61 или при извънредна ситуация и в извънработно време на тел.: +972 547640089; +972 545954379.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция “Ситуационен център”: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката “Пътувам за…”