Папа Франциск прие на аудиенция президента Путин

1
174
Добави коментар

Владимир Путин е на еднодневно официално посещение в Италия. Първата му среща беше с Папа Франциск. Той разговаря и с колегата си Серджо Матарела и с премиера на страната – Джузепе Конте. Какво си казаха лидерите и може ли Италия да бъде медиатор в отношенията ЕС-Русия – отговорите следват.

Владмир Путин е на посещение в Италия за първи път от 4 години. След кратка церемония по посрещането му той се отправи към Ватикана, където се срещна с Папа Франциск.

Това е шестата визита на Путин в града държава и трета аудиенция с Франциск. Диалогът между Руската православна и Римокатолическата църкви е една от темите, които руският президент коментира с Папата. Ситуацията в Сирия и Украйна също са били част от дневния ред на на лидерите. След 45миниутния разговор Путин получи медал от шестата годишнина от Понтификата на Папата, посветен на 100-ната годишнина от края на Първата Световна война и гравюра с изображението на площад Свети Петър. А Франциск – икона с изображенията на Петър и Павел и диск с филма „Грях“ на Андрей Кончаловски, посветен на Микеланджело.

Програмата на Владимир Путин продължи със среща италианския му колега Серджо Матарела и с премиера Джузепе Конте. Акцентите са икономиката и двустранните отношения. Ще бъдат обсъдени и актуални международни теми като Иранската ядрена програма и ситуацията в Либия.

Въпреки натоварения си график се очаква Путин да успее да се види и бившия премиер, а понастоящем евродепутат Силвио Берлускони. В интервю за в. „Кориере де ла сера“, публикувано днес, руският държавен глава отрича Москва да се е месила в европейските избори и изразява готовност за конструктивно сътрудничество с всички политически сили, получили подкрепа от избирателите.