Китай реши български проблем за една минута :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
134
Добави коментар

Български фирми вече могат да внасят мляко и млечни продукти в Китай, съобщи БНР.

Проблемът с изпълнението на изискванията за внос на българска селскостопанска продукция в Китай е от повече от две години.

Темата е била обсъдена на срещата на президента Румен Радев с китайския му колега Си Дзинпин, на която вчера двамата държавни глави приеха декларация за стратегическо партньорство между Пекин и София.

На срещата си със Си Дзинпин Радев е поставил въпроса за ограничения достъп на български земеделски стоки до китайския пазар:

„Особено за мляко и млечни произведения, където протоколите за фитосанитарен контрол са подписани повече от 2 години, но по едни или други причини тези фирми не се допускат тук. В рамките на една минута този проблем беше решен. Вече се допускат. Нашият бизнес може от тук нататък да разширява много обхвата на вноса в областта на селскостопанската продукция“.

Радев очаква развитие по проектите за разкриване на пряка въздушна линия София-Пекин, китайска банка да има офис в България, както и в София да бъде изграден българо-китайски център за научна дейност и иновации:

„С президента се уговорихме да държим диалога личен между нас, отворен, така, че да имаме периодичен преглед на постигнатото до момента“.

След Пекин Радев посети Шанхай и обсъди с кмета на града Инг Йонг възможности за сътрудничество:

„Тук ще бъде изграден един от най-големите модерни градски центрове. Ако сравним с това, което постигаме ние в България като ремонт на булеварди, ще видим, че има много от какво да се поучим. Надявам се да установим едно добро сътрудничество специално в тази област“.