Борисов участва в Срещата на върха на инициативата „Берлински процес“

1
178
Добави коментар

В полския град Познан премиерът Бойко Борисов участва в Срещата на върха на инициативата „Берлински процес“.

Пред държавните и правителствените ръководители от балканските страни и колегите им от Германия, Великобритания, Полша, Австрия, Италия и върховният представител по външна политика на Европейския съюз Федерика Могерини, българският министър-председател заяви, че ключовата дума трябва да бъди доверие и за това трябва да се работи. Борисов отбеляза, че европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива.

„Тя е гаранция за сигурност и стабилност в региона, устойчиво икономическо развитие, социален просперитет и продължаване на започнатите реформи в тези държави“, добави министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът подчерта, че разширяването на Европейския съюз с шестте страни от Западните Балкани остава един от външнополитическите приоритети на България. Борисов посочи, че е важно Западните Балкани никога повече да не се върнат към състоянието на конфликти, противопоставяне и национализъм.

„За нас е важно Западните Балкани никога повече да не се върнат към състоянието на конфликти, противопоставяне и национализъм, в което се намираха през 90-те години на 20-ти век“, посочи още българският министър-председател.

Той добави, че ролята на Берлинския процес в това отношение е важна и България приветства инициативата отворените въпросите между шестте държави от региона да бъдат разисквани в този формат.