Успех: Петият полет от новия руски космодрум Восточний завърши с извеждането на 33 спътника в орбита!

1
170
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическата ракета „Союз-2.1б“ запалва двигателите си на 5-ти юли, за да изведе в орбита 33 космически спътника. Снимка : КЦ „Южный“/Иван Тимошенко

5 юли 2019 г. 17:20 ч.

Светослав Александров. Днес, на 5-ти юли в 08:41 ч. българско време, от новия руски космодрум Восточний излетя ракетата-носител „Союз-2.1б“. На борда на ракетата се намираше един основен метеорологичен спътник „Метеор-М“ №2-2, 29 допълнителни спътника за нуждите на Германия, Франция, САЩ, Израел, Великобритания, Швеция, Финландия, Тайланд, Еквадор, Чехия и Естония, както и още три научно-образователни руски спътника по стандарта CubeSat.

Час след изстрелването Роскосмос потвърди, че „Метеор-М“ №2-2 е освободен успешно в целевата си орбита. Днешният успех бе изключително важен за космическата програма на Русия, тъй като този метеоспътник ще замени изгубения през 2017-та година „Метеор-М“ №2-1. Напомням на читателите на блога, че тогава ракетата „Союз-2.1б“ аварира, понеже техниците бяха забравили да настроят софтуера за полет от новия космодрум Восточний и вместо това се използваха старите програмни настройки за излитане от Байконур. 

Няколко часа по-късно руската космическа агенция съобщи, че и вторичните спътници са били освободени в техните целеви позиции. За максимално точно и удобно въведение блокът „Фрегат“ е влязъл в три различни орбити, съобразно задачите на апаратите. Първата орбита е слънчево-синхронна с височина 828 километра и наклон 98.57 градуса, втората – с височина 580 километра и наклон 97.7 градуса, третата – с височина 530 километра и наклон 97.5 градуса. Всички апарати са се отделили успешно от „Фрегат“ и оттук насетне са под управлението на техните оператори.

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/