Борис Велков – личен блог

1
155
Добави коментар
fire19
fire19

Автомобилният двигател е сложен механизъм и когато в него възникне проблем, е необходимо същността на този проблем да се определи с абсолютна точност. Често се оказва, че при абсолютно сходни симптоми, характерни за неправилно работещите инжектори, като например труден старт на двигателя на „студено“ или повишен разход на гориво, причината за проблема съвсем не е в дюзите, а в свещите, които трябва да се сменят. Преди предприемането на каквито и да е ремонтни действия по двигателя, най-напред трябва да сме сигурни в поставената „диагноза“.

Следните фактори се явяват най-разпространени симптоми за неизправни дюзи:

загуба на динамика при ускорение на автомобила;
вибриране на двигателя при превключване на скоростите;
увеличен разход на гориво;
черен дим от ауспуха, който се появява вследствие на неравномерния разход на гориво.

Системата за впръскване на гориво в съвременните дизелови двигатели е изключително точна, но и много крехка, което е причина за честото й излизане от строя. 

Най-често дизеловите инжектори се развалят, тъй като не издържат на условията на работа, при които се експлоатират. Сред най-честите проблеми е запушването на дюзата от различни замърсявания, предизвикани от високата температура, налягането, некачественото гориво с най-различни примеси и др. Частиците и мръсотията се наслагват върху дизеловите инжектори и в резултат на това прецизните детайли губят голям процент от своята ефективност.

Принципът на работа на дизеловата дюза е очевиден – тя отговаря за дозирането и подаването на горивото. Инжекторите се управляват от компютър, който знае каква точно доза гориво е необходима във всеки определен момент и в зависимост от начина на шофиране. Системата притежава отлични характеристики, но когато загуби своята безупречност, незабавно се появяват най-напред малки, а след това далеч по-сериозни проблеми. Тогава е необходимо да бъде извършен ремонт на дюзите. 

Нискокачественото гориво

Най-често дюзите се запушват заради нискокачественото гориво. Ако наред с това горивният филтър не се сменя на определен период от време, замърсяването на дизеловия инжектор при използването на „лошо“ гориво е гарантирано. 

Дюзите са изключително чувствителни към качеството на горивото. Ако дюзата се запуши, невъзможно е замърсяванията да бъдат премахнати без механично почистване. Неизправности в дюзите възникват при изминати 150 000 км. Това обаче не се явява правило, тъй като при своевременно почистване и използване на висококачествено гориво, дюзите могат да работят безпроблемно и при изминати 300 000 км.

И така, какви са симптомите на запушени дюзи на дизел и кога е необходим ремонт на дюзите?

Първи признак за неизправност в дизеловите дюзи е това, че шофирането става по-комфортно. Това е абсолютен парадокс, но той има своето обяснение. Повредените инжектори могат да впръскват прекомерно голямо количество гориво (електрониката не определя правилно дозата), което придава на автомобила много по-голяма маневреност. Това обаче не продължава дълго време и скоро процесът вече има обратен ефект. 

При запушени дюзи силно нараства количеството на изгорели газове, отделяни от автомобила, особено при по-рязко натискане на газта. Нивото на маслото на двигателя се увеличава значително, тъй като горивото започва да прониква в него. Двигателят започва да работи неравномерно на празен ход. При първото си стартиране за деня двигателят се включва трудно, а когато прегрее, започва да пуши.