Бизнесмен от Обединените арабски емирства ще издърпа айсберг от Антарктида до Персийския залив

1
199
Добави коментар

Бизнесмен от Обединените арабски емирства (ОАЕ) иска да издърпа айсберг от Антарктида до Персийския залив, пише Euronews. Според Абдула Алшеби едно голямо парче лед, което да плува покрай крайбрежието на ОАЕ би могло да осигури на страната чиста, питейна вода.

Какъв е планът за транспортирането на айсберга

От шест години насам предприемачът има амбиция да транспортира айсберг от Антарктида.  Пътуването, което се очаква да отнеме около десет месеца, ще доведе огромното парче лед на 3 км от крайбрежието на Фуджейра, едно от седемте емирства, влизащи в състава на ОАЕ.

Точно кой айсберг да бъде транспортиран ще се избере чрез сателит, като ще се цели обектът да е с дължина 2 км и ширина 500 м. Ще се използва метален „пръстен“, който все още очаква патентоване, за да се предотврати разпадане на айсберга по време на дългото му пътуване. Въпреки това се очаква преди навлизането си в арабски води парчето лед да е загубило до 30% от масата си.

На какъв етап е проектът

Преди реалното прекарване на айсберг от Антарктида до ОАЕ в следващите няколко години осъществимостта на проекта ще бъде проверена. Пробното издърпване ще бъде проведено по-късно тази година. При него по-малък айсберг ще бъде придвижен от морски влекач до южноафриканската столица Кейптаун или до австралийския град Пърт.

По предварителни данни предварителният тест се очаква да струва между 60 и 80 млн. долара, а пълният проект с крайна цел ОАЕ се прогнозира да коства около 100-150 млн. долара.

Защо е необходим този проект

Заради суровата си околна среда ОАЕ няма голямо разнообразие на водни източници. Именно затова на страната в момента ѝ се налага да потребява около 15% от обезсолената вода в света. Алшеби твърди, че неговата дръзка идея ще намери решение на проблема на ОАЕ с недостига на вода, осигурявайки питейна вода за около един милион души за до 5 години. Освен това според него разходите по неговата инициатива ще са по-ниски, отколкото по всеки един от останалите проекти, които се обсъждат в арабската държава.

Според бизнесмена също така да се намери алтернатива на обезсоляването на морската вода ще има позитивен ефект за околната среда. По думите му при обезсоляването в Персийския залив се влиза обратно голямо количество сол, без вода, като така солеността на морската вода става много висока и води до смъртта на рибите и останалите морски обитатели.

Също така, обяснява Алшеби, един плаващ покрай ОАЕ айсберг би могъл да доведе до повече дъжд в съседната пустиня, което би могло да е от полза за местното селско стопанство.

Как ще бъде попречено на айсберга да се разтопи

Айсбергът ще бъде разположен в Персийския залив, където средната годишна температура е 26°C. Това ще направи задачата на ледения блок да бъде попречено да се разтопи истинско предизвикателство. Поради тази причина събирането на водата от разтапящия се айсберг ще бъде много бързо осъществено след докарването му.