Кавкази тайни за дълголетие: какво да ядете, за да доживеете до 100 години!

1
185
Добави коментар
maskk
maskk

Вашата оценка 5.00 от 2 гласа

началоНовиниКавкази тайни за дълголетие: какво да ядете, за да доживеете до 100 години!

Кавкази тайни за дълголетие: какво да ядете, за да доживеете до 100 години!

06 Юли 2019 г.

Да видим как традиционната кавказка диета може да ви помогне да живеете по-дълго.

Кавказ е известен с многобройните си столетници. Един от най-известните сред тях е Магомед Лабазанов от Дагестан, който напуска този свят през 2012 г. на 122-годишна възраст.

Средната продължителност на живота сред етническите руснаци е около 72 години, но в кавказките републики (Ингушетия, Дагестан, Кабардино-Балкария и др.) този показател е много по-висок. Хората в Ингушетия, например, лесно доживяват до 80-годишна възраст, сочи официалната статистика от 2017 година. Ето защо според нас си струва да разберем какви са тайните, които им помагат да останат  активни и жизнерадостни възможно най-дълго.

Ето и нашият списък с идеи и продукти за по-дълъг, по-здравословен и по-щастлив живот.

Ферментирали млечни продукти

Хората в този регион от векове отглеждат крави и кози, така че продуктите от прясно и кисело мляко са част от ежедневната им диета.

Те пият мляко под всякакви форми – прясно, сварено и кисело. Добавят мед, за да си приготвят вкусно питие, но основната им тайна се крие в продуктите от кисело мляко, които правят с помощта на специални ферменти: айран, мацони, нарине.

Смята се, че те подпомагат поддържането на здрава микрофлора в червата и намаляват риска от рак.
 

Сирене

Хората в Кавказ не правят толкова много сирена като французите, но са не по-малко горди с тях. Най-известното е соленото сулугуни.

Сиренето от кисело мляко може да се смесва с аджика – листа от мента и кориандър.

Какво им е толкова специално на местните сирена? Мазнината в тях е едва 20-30% и лесно се абсорбира.

 

Царевица

Основното ежедневно ястие на трапезата на местните е гъста каша, наречена мамалига, която се приготвя от царевично брашно и е също толкова разпространена, колкото е и хлябът. Към мамалигата може да се добави и сирене или олио.

Царевицата се консумира и като десерт, но от нея се прави и чурек, който се подслажда с мед или се пълни със сирене и орехи.

Царевицата има ниски нива на аминокиселинен триптофан. Според някои проучвания поемането на храна с ниски нива на аминокиселинен триптофан увеличава продължителността на живота, въпреки че при децата тя може да увеличи смъртността.

Месо

Хората в Кавказкия регион обичат овнешко, агнешко и телешко месо, а хинкали е едно от празничните ястия, които приготвят. То представлява булюн от агнешко и питки от тесто. Други традиционни ястия са пърженото пиле и пиле на грил, варено пиле с аджика и яхния от кокошка в сос от ядки с подправки.

Зеленилки и зеленчуци

Кавказците ядат много зеленчуци – готвят ястия от боб, листа от алабаш, цвекло и зеле. Салатите често се овкусяват с лютивка, орехи и зелени подправки (магданоз, копър и кориандър).

Лютивката е пикантен сос, който често присъства на масата. Състои се от лют червен пипер (1/4), чесън, сол и подправки. Пикантната храна нормализира кръвното налягане и подобрява кръвообращението.

Орехи

Докато пътувате из района, ще видите много орехови дървета, така че не е чудно, че орехите намират масово приложение в местната кухня. Те се добавят към салати, месни ястия, сосове, печени и млечни продукти. От тях се прави и орехово олио. Орехите съдържат седем пъти повече калории от телешкото и имат протеини, мазнини, въглехидрати и аминокиселини, необходими за доброто здраве.

 

По-малко сладкиши, повече плодове и мед
Много туристи си купуват от Кавказ чурчхела – този вкусен десерт се прави от ядки, брашно и сироп от грозде или нар. Кавказците ядат и мед, баклава, халва и сладки плодове, и то много по-често от всякакви други преработени десерти.

Вино
Много кавказки семейства си правят сами червено вино, а мнозина се шегуват, че три чаши червено вина са задължителен елемент от ежедневната диета, ако искаш да живееш по-дълго.

Източник: https://bg.rbth.com/