ГЕРБ освободи Цветанов от всички ръководни постове (СНИМКА+ВИДЕО)

1
185
Добави коментар

ГЕРБ освободи преди минути официално Цветан Цветанов от всички заемани постове в партията. Националното събрание гласува оставката на Цветанов – 1046 гласа, против 10 гласа и въздържали се 11.

Лидерът Бойко Борисов благодари лично на Цветанов за лоялността и подчерта, че той не се е повлиял от медийните атаки.

„Благодаря на Цветанов за лоялността и съм убеден, че ще бъде такъв и занапред и сценариите, че ще се леят кръв и сълзи, няма да се осъществят, защото сме демократична партия и преди всичко хора. Не бива да допускаме да не чуваме хората и да се свием до 10-15% и това да ни стига“, посочи лидерът на ГЕРБ.

„За мен е най-труден ден. Но това е животът. Цветанов си остава партиен член и ще си работи в първичната организация. Да не я коментираме тази тема повече. Достатъчно е болезнена.

Очакваше се голям драматизъм, но това е дисциплинирана партия и ние осъзнаваме какво изисква обществото. Ние продължаваме с промените, въпреки че сме спечелили изборите. Представяте ли си сега да кажа, че оттегляме тази точка и Цветанов няма да си даде оставката, както направиха БСП?

Но ние сме отговорна партия – всеки, който си е вдигнал ръката за освобождаването му, едва ли му е било лесно. Но животът е динамичен и това, което се очаква от нас, е да се променяме. Който не може, времето го изхвърля“, заяви Борисов.

След промените ГЕРБ остава с двама заместник-председатели, вместо с трима, както беше досега.

В 11-членната Изпълнителна комисия делегатите решиха да влязат Цвета Караянчева и Тодор Тодоров. Кандидатурите им бяха издигнати от министър-председателя.

От комисията бе извадена и Румяна Бъчварова. Тя стана посланик на България в Израел.

В речта си на събранието премиерът заяви, че очаква Изпълнителната комисия да промени размера на членския внос, предвид намалената на 1 лев за глас субсидия за партиите. Идеята е вноската да се запази за учащите и пенсионираните членове на ГЕРБ, а за останалите да стане по-висока.

„Тези, които са били в листите и са спечелили изборите, трябва да дадат своя дан за функционирането на партийните структури”, категоричен бе Борисов.

Той коментира и други актуални теми от политическия и обществен живот.

“С Григор Димитров си говорих. Казва ми: “Ходих си до Хасково. Толкова промени има в тая държава“. В частта на направеното ние нямаме конкуренция. Преди 10 години беше достатъчно да кажеш, че ще направиш “Витоша” пешеходна, че ще направиш естакади из София, че по “Струма” ще ходят на море и ще се връщат да си вечерят вкъщи. Това вече в факт”, подчерта премиерът.

Той коментира и дипломатическото напрежение, възникнало между София и Белград по повод статута на Косово. „Разбирам колко ги боли сърбите за Косово. Трудно им е”, каза Борисов.