Серес и Серски Манастир

1
149
Добави коментар

Серес

Серес е град в североизточна Гърция, разположен на 40 км от Кулата и на 80 км от  гр. Солун. Известен е още като „слънчевият град“, заради големите разлики в температурите с България. Има богата история, която започва още преди хиляди години и има близо 60 – хилядно население.
Освен големите търговски улици, градът може да се похвали също и с голяма колекция от исторически и културни забележителности. Градът е преминал през много разрушения, пожари, превземания и нападения и въпреки това се е запазил и се развива от 17 век до днешни дни.
Сред местата, които трябва задължително да посетите, на първо място се нарежда Акрополът , който е на повече от 3400 години и е служел като защитна крепост на византийци, турци, българи и др. Разположен е на хълм над града, а по пътя за него ще видите и Агион Анаргирон, известна още като Долината на Светите Безсребърници.
Друга стара сграда е турският „Безистен“ , построен през 1385 г, чието име означава „пазар на платове“ и действително в миналото сградата се е използвала за покрит пазар за луксозни стоки. В днешно време там е Археологическият музей.
Освен него в града се намират още и Музеят на маслината, Природо-научният музей, Етнографския музей, Църковният музей.
Ако обичате животните – минете през езерото Керкини , където ще видите чапли, пеликани, щъркели, фламинго, корморани и други докато обикаляте с лодка, която можете да наемете от брега.
Не на последно място – хвърлете поглед и на построената от Теодор Комнин Базилика „Св. Теодорос“, която е била жертва на един от многото пожари, типични за града в миналото.
Серес ще Ви изненада с още много сгради на културата, както и с много вкусна храна – задължително опитайте гръцкия вариант на дюнер – гирос, гарниран с традиционната за там салата дзадзики и разбира се всеизвестното гръцко узо.