Здравното министерство с идея да задължи аптеките да дават денонощни дежурства

1
133
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Министерството на здравеопазването публикува законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Сред предлаганите от ведомството промени са различни мерки за стимул веригите да отварят обекти в селата и малките градчета, както и задължаване на фармацевтите да дават нощни дежурства.

С изготвянето на Национална аптечна карта ще се даде възможност да се установи достъпът на населението до аптеки, като се вземе предвид тяхното териториално разпределение, разпределението им според демографската структура на населението и според дейностите, които те извършват.

”Разкриването на втори и следващ адрес ще изисква по-малки инвестиции и по-малко разходи за аптеките, тъй като административната процедура за разкриването му е максимално улеснена, разходите на администрацията са много ниски, съответно таксите за услугата ще бъдат минимални. Няма да се изисква на втория/следващия адрес да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по-малко от два дни седмично по 4 часа”, се посочва в мотивите към законопроекта.

За осигуряване на денонощен достъп до лекарствени продукти за гражданите в
областите, в които има недостиг от аптеки с денонощен режим на работа в
административния център на областта аптеките, получили разрешение за търговия на
дребно с лекарствени продукти, ще осигуряват денонощна работа по график, изготвен от
съответната РЗИ. В графика ще се включват всички аптеки, които имат разрешение на
територията на административния център на областта. Графикът ще е задължителен и за
неспазването му ще бъдат налагани санкции.