ГЕРБ иска отмяна на машинното гласуване за местните избори

1
194
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

ГЕРБ иска отмяна на машинното гласуване за местните избори. Това стана ясно на извънреден брифинг в парламента по повод подготвени от управляващата партия поправки в Изборния кодекс. Причината е, че машинният вот излиза твърде скъпо, а грешките при пресмятането на гласовете били твърде много.

”Ако на местните избори останат така заложените 6 хил. машини, рискуваме да ги провалим. Сигурността на вота е изключително застрашена. Анализът на ЦИКсочи, че 27% са гласували от всички имащи право да гласуват машинно”, аргументира се председателят на правната комисия в НС Анна Александрова.

”Трябва всички партии да застанат и да кажат, че машините, които под натиск увеличихме, се оказаха един скъпоструващ експеримент, едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха за по-честни избори и по-лесно организационно провеждане”, добави колегата й от ПГ на управляващата партия Александър Ненков. Припомняме Ви, че по данни на ЦИК, машинният вот излиза по 59 лева на глас при едва 77 стотинки за хартиена бюлетина.

От ГЕРБ подчертаха, че засега промените са само по отношение на местния вот. Централни промени в Изборния кодекс щели да се мислят след изборите. От БСП, разбира се, се обявиха против.