Китайската мисия Чанг-е 4 приключи успешно своя седми ден на Луната

1
178
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази нова снимка, заснета от лунохода „Юту 2“, се вижда стационарният научен апарат „Чанг’e 4“. Photo credit : CNSA/CLEP

9 юли 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Днес китайските медии оповестиха, че стационарният апарат „Чанг’e 4“ и луноходът „Юту 2“ са приключили успешно своя седми ден на Луната и са се самоизключили, за да могат да преживеят тежката лунна нощ. 

Напомням на читателите, че на 3-ти януари 2019 г. „Чанг’e 4“ извърши кацане на обратната страна на Луната – първо в историята на човешката космонавтика. 

На тази нова снимка, заснета от лунохода „Юту 2“, се виждат оставените от него следи. Photo credit : CNSA/CLEP

Един ден на Луната е еквивалентен на 14 земни денонощия. Толкова продължава и лунната нощ. Изключването през нощта е задължително условие, за да могат „Чанг’ e 4“ и „Юту 2“ да оцелеят, тъй като се захранват от слънчеви батерии.

В началото на месец юли към научния екип са били предадени 1.2 GB нови данни, събрани от мисията. Тепърва предстои информацията да бъде анализирана. Мисия „Чанг’e 4“ извършва нискочестотни радиоастрономически наблюдения, изучава околния терен и скалите и анализира техния минерален състав. 

Роботизираната експедиция се осъществява в международно сътрудничество. На Луната са доставени четири инструмента, разработени от Нидерландия, Германия, Швеция и Саудитска Арабия.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/