Интензивни валежи и гръмотевични бури днес. Максималните температури ще са между 21° и 26°

1
259
Добави коментар

Интензивни валежи и гръмотевични бури се очакват днес.

В 7 области от страната е в сила оранжев предупредителен код за лошо време.

Най-силно ще вали в крайните южни и източни райони. Там валежите ще бъдат значителни, придружени и от гръмотевични бури.

На места се очакват до 80 литра на квадратен метър.

Преваляванията вече започнаха тази нощ над западна България и ще продължат активно до края на деня и през нощта срещу четвъртък.

По-голяма е вероятността за гръмотевични бури и градушки в Южна България. Вятърът ще е предимно умерен от северозапад и с него ще прониква хладен въздух.

Температурите ще се понижат и максималните ще са между 21° и 26°, по-високи в крайните югозападни райони.

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и още малко ще се понижи. Това е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Над планините ще е облачно и дъждовно, на места ще се развият и гръмотевични бури. Ще духа до умерен север-северозападен, по високите открити части – силен до бурен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра – около 19°, на 2000 метра – около 12°, по- ниски в Стара планина.

Над Черноморието ще е предимно облачно, главно в следобедните часове ще има превалявания от дъжд, които ще продължат и през нощта Вятърът ще е предимно умерен от север-северозапад, след обяд временно ще се обърне от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 23° и 26°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 бала.

На 10.07.2019 слънцето ще изгрее в 5:58 часа и ще залезе в 21:06 часа. Продължителност на деня 15:08 часа.

На 10.07.2019 луната ще изгрее в 14:45 часа и ще залезе в 01:35 часа. Осветеност на диска в 0h UT 56 %. Фаза на луната: след първа четвърт преди пълнолуние.