НС подкрепи отлагането на търговската експлоатация на ТОЛ системата за догодина

1
120
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Парламентът прие на първо четене отлагането на търговската експлоатация на ТОЛ системата за догодина. Припомняме Ви, че предложението е на ГЕРБ. Според тях, събирането на такси трябва да започне от март 2020-а.

Първоначално беше предвидено тол системата да заработи на 16 август тази година, но от бранша на превозвачите изразиха съмнения относно тарифирането, което принуди управляващите да дадат старт само на техническата част, а реалното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отложено за догодина.

1 март 2020 г. е краен срок, но ако тестовете се окажат успешни и бъде постигнат бърз консенсус за обхвата на пътищата и размера на тарифите, системата може да заработи по-рано, предава БНТ.

Първоначално в обхвата на системата се очаква да влязат около 6 000 километра от пътната мрежа на страната, предимно транзитните коридори – магистралите, пътищата от първи клас и частично тези от втори. Специално създаден тол калкулатор пък ще подпомага превозвачите при избора на оптимален маршрут.