УСПЕХ: Японската космическа мисия Хаябуса 2 кацна на повърхността на астероида Рюгу!

1
113
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайлна снимка на повърхността на Рюгу, която бе заснета днес от автоматичната междупланетна станция „Хаябуса 2“ по време на нейното кацане. Photo credit : JAXA

11 юли 2019 г. 07:30 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин, на 11-ти юли 2019 г. в 04:19 ч. българско време, японската роботизирана мисия „Хаябуса 2“ извърши второто си кацане върху повърхността на астероида Рюгу с цел взимане на проби. 

Преди броени минути ръководството на мисията оповести в Туитър, че кацането е било успешно и че изпълнението на бордовата програма на повърхността е протекло според зададените параметри. Това е индикатор, че пробите са събрани, макар че категорично потвърждение ще получим едва след завръщането на „Хаябуса 2“ на Земята. Роботизираната станция вече е излетяла обратно от повърхността на Рюгу и е започнала своето завръщане към изходна позиция на 20 километра от астероида. 

Днешното кацане бе много значимо, защото то бе осъществено в близост до изкуствен кратер, издълбан след детонацията на 5-килограмово взривно устройство, доставено на астероидната повърхност през месец април. Това беше първата възможност на учените да получат ценни проби от вътрешността на астероид. 

В хода на мисия „Хаябуса 2“ остава още само едно кацане – това на астероидохода „Минерва II-2“, планирано за по-късно през това лято. Напомням на читателите, че два малки астероидохода „Минерва 2“ се спуснаха успешно на Рюгу на 21-ви септември 2018 г. и изпратиха ценни снимки от повърхността му. На 3-ти октомври 2018 г. върху астероида бе спуснат и европейския апарат „Маскот“. 

След като последното кацане на „Минерва II-2“ приключи, през ноември или декември „Хаябуса 2“ ще започне своето обратно пътешествие към Земята. Няма спор – много ще ни липсва тази мисия с нейните чести кацания! 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/