Социалната кампания РАБОТИ БЕЗОПАСНО, БЪДИ ЗДРАВ бе отличена с приз ПРЕДПИРЕМАЧЕСТВО С КАУЗА

1
194
Добави коментар
eventA
eventA

Отличията на b2bmedia се връчват за 5-та поредна година и засягат сферата на развитието на корпоративна социална отговорност, иновативност и устойчиво поведение

10 юли 2019 г. на церемония по връчване на Годишните награди на b2bmedia социалната кампанията на Респонса Превент  РАБОТИ БЕЗОПАСНО, БЪДИ ЗДРАВ бе отличена с награда за „Предприемачество с кауза“. Наградата бе връчена лично от собственика, главен редактор на медията и организатор на събитието Надя Маринова.

„За целия ни екип тази оценка означава много! Социалната инициатива е насочена към работодатели и служители и с нея искаме да популяризираме полезни практики, да споделим опит в сферата на трудовата безопасност, като с това повишим информираността за превенция. Вярвам, че тепърва ще съберем все повече съмишленици и ще успеем със силата на каузата да направим трудовата среда по-безопасна и щастлива!“ –

сподели Нейко Нейков, управител на Респонса Превент.  Компанията е един от доказаните  консултанти по здраве и безопасност в България, Служба по трудова медицина, учебен център и лицензиран партньор на VDA QMC. Фирмата е част от международната група Health and Safety Alliance, която се развива в 15 държави в целия свят.

Според експертите по безопасност на работното място, участието в социално отговорната кампания може да се превърне в устойчива практика за преодоляване на  социалните проблеми и предизвикателства. Съчетавайки ефективен бизнес подход със задълбочена социална работа, целта на кампанията е чрез информираност да постигне дълготрайна промяна. Споделянето на полезен опит на компании в различни бизнес сектори ще насочи вниманието към особената важност на превенцията в труда и социалните грижи.

РАБОТИ БЕЗОПАСНО, БЪДИ ЗДРАВ стартира в края на 2018 г. и през изминалите 7 месеца достигна организации в различни сфери и обяви тревожни статистики за трудовите злополуки. Официалния сайт на кампанията публикува информация на Националния Осигурителен Институт, според която за периода 2015 – 2017 са регистрирани 314 смъртни трудови злополуки и около 900’000 леки трудови злополуки. За периода 2015 – 2017 в НОИ има регистрирани 8761 трудови злополуки общо. Ето най-опасните сектори, според НОИ: преработващата промишленост – 27%, транспорт, складиране и пощи – 10% и търговия и ремонт – 9%.

Вторият етап на социалната кампания започна в началото на месец юли 2019 г. и е концентриран в популяризиране на инициативата и включване на повече участници от различни бизнес сектори и различни по големина компании. С участието в бизнес форуми, дискусии и публикации в медиите кампанията ще се разгърне и ще даде гласност на работещи  практики по здраве и безопасност.

Чрез кампанията РАБОТИ БЕЗОПАСНО, БЪДИ ЗДРАВ, Респонса Превент цели повишаване културата за обръщане на повече внимание на  условията на работа във всички бизнес сектори.

За трудовите злополуки и професионалните заболявания винаги има причини и те могат да бъдат избегнати с помощта на превенцията и споделения опит. Отговорното отношение към служителите, планирането на адекватна политика за безопасност в условията на труд, навременната профилактика и информираност за професионални заболявания са само част от инструментите на превенция. Фокусирането на вниманието в тази посока не е само с морално измерение. Все повече изследвания показват, че здравословните условия на труд допринасят за здравословен бизнес. Доказано е също, че инвестициите в превенция могат да генерират печалба.

Какви са полезните практики на водещите български компании?

Кои са ефективните методи за превенция на трудови злополуки, които използват  различните бизнес сектори в България?

С какво българския работодател повишава културата за здраве и безопасност на своите служители ?

Това са само част от въпросите, на които Респонса Превент иска да обърне внимание и да  даде повече гласност. Социалната кампания има за цел да достигне до възможно най-голям брой хора и да акцентира върху факта, че здравето и безопасността на работното място не са едностарнен процес и е важно всички да участваме в него.

Споделяйки полезни практики и опит, показвайки ползата от  грижа за безопасност на работното място, служители от различни сектори ще се чувстват спокойни и по-ценни на работното си място. В социалната кампания РАБОТИ БЕЗОПАСНО, БЪДИ ЗДРАВ могат да участват компании от различни бизнес сектори в България.

Кандидатстването и участието в кампанията става лесно чрез онлайн формуляр. Не се изискват допълнителни документи. Включвайки се в РАБОТИ БЕЗОПАСНО, БЪДИ ЗДРАВ участниците ще получат материали за популяризиране на активностите си.