Липса на кворум отложи гласуването за машинния вот

4
334
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес Народното събрание трябваше да реши дали машинното гласуване да отпадне като възможност за предстоящите през октомври местни избори. Липса на кворум обаче провали разискването на промените в Изборния кодекс.

В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които се обявиха твърдо против измененията, а управляващото мнозинство не успя да събере необходимите 121 народни представители, за да стартира заседанието, предава БНТ.

Припомняме Ви, че предложението дойде от ГЕРБ. Според тях, машинният вот трябва да остане само за изборите за президент и за Европейски парламент. Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот наесен те да бъдат увеличени на 6 000.