Новият руски космически кораб Федерация може да е опасен за космонавтите

1
145
Добави коментар
redbul80
redbul80

15 юли 2019 г. 08:05 ч. Новият космически кораб „Федерация“, който Роскосмос създава за следващите мисии до Международната космическа станция и Луната, притежава сериозна уязвимост, съобщава руската медия Газета.Ру. Уязвимостта е свързана със сценарий, при който може да се наложи да се прекрати спешно полетът в случай на авария и да се извърши приводняване в Тихия океан.

„При въвеждането в орбита на пилотирания космически кораб „Федерация“ от космодрума Восточний има колосален проблем в случай на възникването на аварийна ситуация“, твърди Игор Верховски, началник на отдела по развитие на бизнеса в областта на пилотираните програми и спътникови системи към РКК „Енергия“. „Ние попадаме в акваторията на Тихия океан, където не разполагаме с никакви високоскоростни плавателни съдове, собственост на военноморската флота или гражданската флота“. Верховски е убеден, че поради липсата на такива кораби ще минат няколко дни, докато спасителните екипи се доберат до бедстващите екипажи. Това може да се окаже фатално.

Верховски също така подчерта, че се налага да се измени технологията за кацане на „Федерация“. Желанието на Роскосмос е корабът да се завръща на Земята посредством ретроракети. „В Русия обаче няма много такива полигони, където можем да обезпечим точно кацане на космическия апарат“, казва специалистът. Вероятно ще се наложи „Федерация“ да каца с парашути, също както „Союз“.

Перспективите Русия да разработи успешно нов пилотиран космически кораб за полети до Луната обаче не са големи. „Русия няма собствени средства за доставки в окололунното пространство. Междупланетният кораб „Федерация“ изобщо не може да напусне етапа на чертежите и изложбените макети, а свръхтежката ракета, способна да изстреля кораба до Луната, няма да се появи по-рано от 2028 година в най-добрия случай“, категоричен е космическият експерт и блогър Виталий Егоров. 

Макет на „Федерация“. Photo credit : Roscosmos