СпейсЕкс разбра какви са причините за аномалията на Крю Драгън през април

1
132
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият кораб „Крю Драгън“ броени мигове преди да достигне океанската повърхност след първия си успешен полет до МКС през март. Photo credit : NASA TV

15 юли 2019 г. 22:45 ч.

Светослав Александров. Частната американска компания СпейсЕкс, която е създала пилотирания космически кораб от ново поколение „Крю Драгън“, е успяла да разбере какви са причините за аномалията, довела до експлозия на кораба по време на наземните му изпитания на 20-ти април.

Анализът на данните показва, че аномалията е настъпила приблизително 100 милисекунди преди запалването на осемте двигателя „Супердрако“ на „Крю Драгън“, по време на херметизацията на горивните системи на кораба. Доказателствата сочат, че поради повреда на един от компонентите, азотният тетраоксид е навлязъл в тръбите, които пренасят хелий по време на наземната подготовка на „Крю Драгън“. Поток от този азотен тетраоксид е преминал с много висока скорост през възвратен клапан, докато протичала инициализацията на системите за аварийно спасяване, което довело до структурно увреждане на въпросния клапан. Увреждането на титаниевия компонент в условията на високо налягане и присъствие на азотен тетраоксид е било достатъчно условие, за да възникне искра във възвратния клапан и да се стигне до експлозия. 

Интересното в случая е, че реакцията между титана и азотният тетраоксид при високо налягане е била напълно неочаквана. Титанът се използва в космически апарати от всички държави в продължение на десетилетия. Няма спор, че статичното изпитание, дори и да е довело до аномалия и експлозия, е предоставило огромно количество данни, които ще помогнат за подобряването на безопасността на пилотираните космически кораби на СпейсЕкс.

СпейсЕкс съобщава, че сред отломките, събрани от мястото на експлозията, се намирали двигателите „Супердрако“ – при това напълно непокътнати. Това доказва, че новите космически двигатели са надеждни и безопасни.

От частната компания вече са предприели мерки подобен тип аномалия да не се случва. Нещо повече – променените системи вече са в процес на изпитания съвместно от СпейсЕкс и НАСА, като тестовете ще завършат бързо – преди да се пристъпи към следващите полети. СпейсЕкс понастоящем произвежда нови космически кораби, които ще позволят на компанията да приключи с тестовата програма и да започне превоза на астронавти към Международната космическа станция.

СпейсЕкс засега не се движи според план-график, но ръководството на компанията се надява, че първият пилотиран полет ще е факт до края на настоящата година. 

За повече информация: СпейсЕкс

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/