Днес отбелязваме половин век от изстрелването на историческата мисия Аполо 11

1
238
Добави коментар
redbul80
redbul80

 

Снимки от излитането на ракетата „Сатурн 5“ с пилотирания космически кораб „Аполо 11“. Credits : NASA

16 юли 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Преди половин век на днешния ден, на 16-ти юли 1969 г., свръхтежката ракета „Сатурн 5“ извежда на път към Луната кораба „Аполо 11“. Тричленният екипаж, състоящ се от командир Нийл Армстронг, пилот на командния модул Майкъл Колинс и пилот на лунния модул Едуин „Бъз“ Олдрин, успешно достига до околоземна орбита, а два часа и 44 минути след началото на полета горната степен на ракетата-носител се запалва отново, за да въведе „Аполо 11“ в транслунна орбита. 

Няколко дни по-късно, на 20-ти юли, Армстронг и Олдрин ще се превърнат в първите жители на Земята, които достигат до повърхността на Луната, докато командният модул с Колинс остава да обикаля около Луната.

Днес повечето от нас си спомнят за астронавтите, които до ден днешен остават най-известните личности от това историческо постижение в човешката цивилизация. Но програма „Аполо“ е плод на мащабна екипна работа. Близо 400 000 души работят по различни аспекти на мисията и в това число са включени инженери, учени, механици, техници, пилоти, гмуркачи, шивачи, секретари, чистачи. Всички те се трудят неуморно, за да постигнат това, което никой друг преди тях не е успявал. За най-голямо съжаление – след тях също. 

Но днес не е ден да тъгуваме за това, което е могло да стане, но не се е случило. Днес е повод за радост! Честит празник! Днес е време космическите ентусиасти в цял свят да отбележат заедно този триумф на човечеството.

Изгледайте на този линк историческия запис от изстрелването, отразено в предаването на CBS News с журналиста Уолтър Кронкайт (ще бъдете препратени към Youtube) 

Разгледайте галерията със снимки от „Аполо 11“ на страниците на КОСМОС БГ

Прочетете поредицата от статии „Как НАСА успява да изпрати хора на Луната“ на страниците на КОСМОС БГ

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/