Ето кой е обвиненият хакер за изтичането на данни :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
156
Добави коментар

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на 20-годишния хакер за източване на личните данни на милиони граждани и фирми от базите на Националната агенция за приходите (НАП), които бяха разпратени до медиите преди дни. В съобщението й се посочват само инициали – К.Б.

Зад тях стои името на Кристиян Бойков. Информацията беше потвърдена за „Дневник“ от МВР. Преглед на публичната информация в профилите му в социалните мрежи показва, че той отговаря и на първоначалното описание на задържания, дадено тази сутрин от Явор Колев, директор „Компютърни престъпления“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) – млад, служител в специализирана компания и с предишен хакерски опит.

Според визитките Бойков работи в TAD Group – компания за киберсигурност, която работи в България от 2016 година, но от прокуратурата уточняват, че фирмата няма връзка с действията на служителя й.

Какво съобщи държавното обвинение

Прокуратурата обясни, че разследването е започнало след извършени „спешни оперативно издирвателни мероприятия“ от служители на отдел „Киберпрестъпност“ на МВР. Със съдействието на „Информационно обслужване“ АД са установили, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа „данни за над 5 млн. български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.“

Установено е, че в един от файловете има данни, които идентифицират наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. Според разследващите потребителското име се ползва от К. Б. – на 20 години от Пловдив.

Вчера служители на ГДБОП се установили, че младият мъж е на работа в офис на фирма в София, където е задържан за срок от 24 часа. Той е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи. Действията му нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Извършени са претърсвания и изземвания в офиса на фирмата, както и в дома на задържания в София и в Пловдив. Иззети са компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и два мобилни телефона. Назначени са технически и компютърни експертизи и се разпитват свидетели, съобщиха от прокуратурата.

Какво е обвинението

Бойков ще отговаря за това, че от неустановена дата до 15 юли в София неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 8 г. затвор и глоба до 10 000 лв.

Софийска градска прокуратура е разпоредила задържането му за срок до 72 часа. Той е бил задържан вчера следобяд на работното му място.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви пред министрите на заседанието на правителството, че хакерите трябва да се привлекат да работят за държавата, защото те са уникални мозъци. Той нарече младите хора, работещи с компютри истински вълшебници и уникални мозъци.