Намордник

6
236
Добави коментар

Кучетата представени като зверове!

Тъй като в нашата страна всичко ни е наред, политиците се захванаха с кучетата. За мен това е поредното отвличане на вниманието. Тихомълком от ГЕРБ пуснаха за разглеждане една промяна в закона за гласуването. Да ни е честито, на есен по всичко личи, че няма да има така скъпо струващото машинно гласуване. Явно са разбрали водещите партии, че тези машинки не са в техен плюс и място за подкупи няма. Машината не приема пари, тя отчита резултати, но това е друга тема!

Но нека да се върна на темата за кучетата и това как набързо одобриха поредния безсмислен закон. Проумейте го, лесни решения за проблема с агресивните кучета няма. Колкото и намордника да се сложат на кучетата, родителите ще се притесняват за децата си. Само не мога да разбера някои родители (главно визирам майките), защо аджеба плашите децата си с разни животни и най-вече с кучета? Виждам по улиците как майки без да се срамят крещят и сочат мен, докато държа на повод кучето си. Обръщат се към децата и се почва един монолог: „ако не слушаш, ей сега ще те дам на кучето“, „стой до мен, че това куче черното виждаш ли го, ще те нахапи цялата“ и много други гениални мисли. Провиквали са се в далечината към мен дали хапело кучето, не дъвчи дъвки госпожо през свободното си време…

За такива хора, кучетата са зъбещо, четирикрако, мръсно животно, което е пълно с бълхи и кърлежи. Явно не са запознати какво представляват кучетата на градските хора. Като всяко нещо и тук си има правила, разпоредби и закони. Не знаят, че те се обезпаразитяват вътрешно и външно, хранят се с балансирана кучешка храна, имунизират се. Често дори миришат по-добре от хората през топлите месеци на годината! Повече се страхувайте за бездомните, които не са минали никакъв контрол. Тук не става въпрос за тези, които са пуснати от приюта поради една или друга причина. Там те са минали основните неща като кастрация и обезпаразитяване, минали са оценка на враждебно поведение, но за съжаление биват връщани на улицата. Това важи и за котките, но отново ще изместя темата, а не искам.

Същността на проблема и инфраструктурата! Проблемът идва от там, че отговорността пада върху кучетата. Ако стане инцидент те биват прибирани, давани на „приемно“ семейство или приспивани. Това е грешка след грешка и ефективност клоняща към нулата. Нападението на куче върху човек да се криминализира и последствията след инцидент да падат върху стопанина. Нека видим тогава дали няма да се променят нещата. Не закони, а адекватни закони липсват! Кучетата било то и от агресивните породи сами по себе си не се раждат зли (както е и при хората впрочем). Всичко се свежда до отглеждането на животното и неговото дресиране. Но въпреки неистовите усилия за правилно отглеждане на куче, то си остава животно. Никога няма да знаем какво точно се върти в главата му. Аз лично не одобрявам в градска среда отглеждането на породи кучета с вродена агресивност (доказано агресивните породи). Просто не сме достигнали нужната култура за да се справим с тази задача. Ето това за мен е същността на проблема!

Какво правят общините за да има по-сигурна среда и ред относно кучетата? Е, как какво, взимат данъци! И до тук спира грижата за животните… А ще се замислят ли, че кучешки площадки с размери 10х10 метра са пределно недостатъчни или, че тези площадки също имат нужда от поддръжка колкото и минимална да е тя? Едва ли, те са си измили ръцете с тези тесни площадки и толкова. Вътре ако се съберат повече от две кучета ще е нужно да маршируват като войници за да си направят необходимата обиколка навън, но това общината не я интересува! Тук в моя град се сещам само за две по-големи площадки за кучета. Да, само две във втория по големина град в България, смешно нали?!

Необходима е качествена стратегия, а не да се пренаписват стари документи драги ми управляващи! Някак ми е смешно да си представя как един френски тромав булдог, който го „мързи“ да диша или мопс стоят със „заклещена“ уста. Това се отнася и до страхливите бийгъли например. Огледайте се навън, потърсете проблемите, докато разхождате вашите лигави помияри, които едва ли отговарят на някой от приетите закони!

Прочетете още:

► „За животните с любов“

Снимка: pixabay.com