Европейската космическа мисия Хеопс първа ще направи основните открития на познатите извънслънчеви планети!

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: „Хеопс“, първата мисия на Европейската космическа агенция (ЕКА), която ще изучава екзопланети. Image credit : ESA/ATG medialab

19 юли 2019 г. 17:25 ч.

Светослав Александров. Руско-немският космически телескоп „Спектр-РГ“ няма да е единствената обсерватория, изстреляна в космоса през тази година. В периода между 15-ти октомври и 14-ти ноември от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана ще излети европеизираната руска ракета „Союз СТ-Б“ с обсерваторията „Хеопс“. 

Основният фокус на „Хеопс“ е да изучава планети, намиращи се около други звезди – т.нар. извънслънчеви планети или още известни като екзопланети. Мисията му се отличава съществено от мисиите на предходни телескопи като френския „Корот“ или американските „Кеплер“ и новоизстреляния „Тес“. Предходните мисии са се ограничавали само до това да определят дали около дадена звезда има планета или не, както и да преценят относително какъв е нейният размер. За разлика от тях „Хеопс“ е първата мисия, която ще се концентрира върху вече известни планети, за да направи първите открития на техните характеристики.

Ще бъдат изучавани тези планети, за които се знае, че са с размер между този на Земята и на Нептун. Основният научен метод, по който ще се работи, носи названието „транзитна фотометрия със свръхвисока прецизност“. Чрез наблюдаването на пасажите на екзопланетите пред диска на техните звезди, учените ще могат да разберат техния размер, маса и плътност. Така „Хеопс“ ще може да ни даде първата ясна информация какви точно са планетите: скалисти, покрити от лава, океански светове или съставени от газове.

Очакваме да научим и първата информация за атмосферните свойства на планетите. За съжаление „Хеопс“ не е екипиран със спектрограф, който да позволи определянето на химичния състав на атмосферите. Въпреки това наблюденията на обсерваторията ще дадат възможност да се изучи фазовата крива на звездата, около която планетата обикаля – т.е. как светлината се променя в рамките на една пълна орбита на планетата. В зависимост от позицията на планетата спрямо звездата, общата светлина, изучавана от „Хеопс“, ще включва и отразена от планетата светлина. Така учените ще могат да разберат някои интересни атмосферни свойства – например, дали в атмосферата има облаци или не. Близо една четвърт от програмното време ще е заделено за такива наблюдения, като обсерваторията ще се фокусира върху най-ярките звезди от подбрания списък за изучаване.

„Хеопс“ също така ще се опита да разбере дали новооткритите планети притежават луни, пръстени или приливно-отливни явления. 10% от програмното време ще бъде заделено за тази цел.

Не на последно място – макар и да се води последваща изследователска мисия за вече известни екзопланети, „Хеопс“ ще е в състояние да открива и нови такива. Около 15% от времето ще бъде посветено и на тази цел.

За реализацията на „Хеопс“ ЕКА си партнира основно със Швейцария, като принос за разработката имат още Австрия, Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Португалия, Испания, Швеция и Обединеното кралство.

За повече информация: ЕКА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/