На днешния ден преди 50 години Армстронг и Олдрин стъпват на повърхността на Луната!

1
155
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: астронавтът Бъз Олдрин слиза към лунната повърхност. Photo credit : NASA

21 юли 2019 г. 15:10 ч.

Светослав Александров. След като на 20-ти юли 1969-та година в 23:17 ч. българско време модулът „Ийгъл“ с астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин извършва първото в човешката история пилотирано кацане на Луната, двамата не излизат веднага на повърхността. Минават повече от шест часа и половина, преди Армстронг, на 21-ви юли 1969-та в 05:56 ч. българско време, да стъпи върху лунния грунт и да изрече знаменитата фраза: „Една малка стъпка за един човек, един огромен скок за човечеството“. Около 19 минути по-късно на лунната повърхност излиза и Олдрин. 

Общата продължителност на извънбордовата дейност е 2 часа, 31 минути и 40 секунди. В хода на своята мисия Армстронг и Олдрин, освен че забиват американското знаме, разгръщат някои научни инструменти и събират около 21.5 килограма лунни скали. 

През това време третият член на екипажа на „Аполо 11“ Майкъл Колинс обикаля около Луната в своя команден модул „Колумбия“. Астронавтът по-късно признава, че се е чувствал много самотен през този период и големият му страх е бил от авария на лунния модул, който би оставил Армстронг и Олдрин завинаги на Луната. В такъв случай Колинс е бил инструктиран да се завърне на Земята сам-самичък. 

Никога обаче не се стига до този сценарий. Горната степен на „Ийгъл“ отлита успешно от лунната повърхност в същия ден, на 21-ви юли, в 20:54 ч. българско време, след което се скачва с модула „Колумбия“. 

Не забравяйте да изгледате галерията от снимки от „Аполо 11“ на страниците на КОСМОС БГ (линк тук)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/