Съвременната американска лунна мисия ЛРО позволи да се реконструира гледката от лунния модул на Аполо 11!

1
167
Добави коментар
redbul80
redbul80

По време на кацането си на 20-ти юли 1969-та година, астронавтът на НАСА Нийл Армстронг забелязал, че модулът „Ийгъл“ се е насочил към покрития с камъни склон на кратера Уест. Благодарение на тази снимка от съвременната мисия на НАСА „Лунар Риконисънс Орбитър“, става възможно да се реконструира гледката, която неговият колега Бъз Олдрин е наблюдавал. Credits: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University

21 юли 2019 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Модерната лунна мисия на САЩ „Лунар Риконисънс Орбитър“, която изучава естествения ни спътник от 2009-та година до ден днешен, е успяла да заснеме терена на „Аполо 11“ по начин, позволяващ да се реконструира гледката, наблюдавана от астронавта Бъз Олдрин по време на неговото спускане към лунната повърхност преди точно половин век.

НАСА, разбира се, разполага с видеозапис от самото кацане на лунния модул „Ийгъл“. Записът е на 16-милиметрова лента, а камерата е била разположена на прозореца на Олдрин. Но поради малкия размер на прозорците на модула и ъгъла на монтировка на камерата, не всичко се вижда на получения запис. 

Става въпрос за момента, в който Армстронг забелязал, че „Ийгъл“ се е насочил към покрития с камъни склон на кратера Уест. Астронавтът решил, че мястото е твърде опасно, поради което поел контрол над модула в ръчен режим. Положението е било изключително напрегнато, трябвало е да се реагира спешно, така че Армстронг просто не е имал време да обсъжда това, което се случва, с наземното ръководство на полета. Той забелязал, че има безопасно за кацане място на около 500 метра от първоначално набелязаната цел и професионално насочил „Ийгъл“ към него.

Окончателното място на кацане на „Аполо 11“, заснето от съвременната мисия на НАСА „Лунар Риконисънс Орбитър“. На снимката се вижда ясно долната степен на лунния модул „Ийгъл“. Credits: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University

Благодарение на снимките на „Лунар Риконисънс Орбитър“, екипът на съвременната мисия е успял да пресъздаде цялостния изглед от прозореца на Олдрин и е изготвил клип, при който оригиналният 16-милиметров запис е сравнен с този от модерния космически апарат.

Източник: НАСА

Разгледайте цялото видео на този линк (ще се отвори нов прозорец към Youtube)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/