Таблетки за съдомиялна и гелове

1
222
Добави коментар

Препарати за съдомиялна машина

Препаратите, използвани за измиване в съдомиялна машина се делят на три вида:

Основният препарат, без който не може е миещият препарат. Той е специален препарат за съдомиялни машини и на пазара се предлага под формата на таблетки , гел или прах.
По отношение на съдържанието те могат да съдържат фосфати и натурални ензими. Препаратите, съдържащи фосфати са по-ефикасни при отстраняване на мазнини и отлагания при температури над 60 градуса С.
Ензимните препарати работят дори при по-ниски температури между 40 и 55 градуса С. За опазване на околната среда е по-добре да използваме препарати без фосфати и хлор.

Сол /соли/ за омекотяване на твърдата вода. Това също е специална сол за миялни машини /не е обикновенната готварска сол/ и се зарежда в специален резервоар в миялната.
При мека вода е възможно измиването и без този консуматив, но специалистите съветват да се използва при продължителна употреба.

Препарат за изплакване или така наречения гланц – той придава блясък на съдовете, предпазва от появата на петна и остатъци от котлен камък и спомага за изсушаването им.
По принцип не е задължителен за ползване, но с него резултатът е отличен.

Освен тези три препарата за съдомиялни машини съществуват още ароматизатори за съдомиялни и почистващи препарати за съдомиялни машини.

По отношение на миещото средство какво да изберете таблетки 3 в 1, гел или прах трябва да се съобразите с няколко факта: Когато ползвате комбинирани таблетки 3 в1; 4 в 1или 5 в 1 миещото средство, солите и гланца са дозирани в определено съотношение в таблетката и не се отчита твърдостта на водата в конкретния случай, което може да влоши качеството на измиване. И тъй като твърдостта на водата в различните региони е различна е хубаво да се използват препаратите по отделно : сол, препарат за измиване и полиращ препарат. По този начин в миялната машина, препаратите се дозират в зависимост от количеството използвана сол и твърдостта на водата.
Друг проблем, с който може да се сблъскате при ползването на съдомиялна е надраскването на стъклени съдове – получава се при ползването на някои прахове за измиване. Затова за стъклени чаши и съдове е по-добре да използвате гел.
Ако по измитите съдове се появят помътняване или кръгови петна е добре да увеличите дозата на препарата за блясък. Ако измитите съдове са лепкави и с издължени бели петна, то трябва да намалите дозата на препарата за блясък.

Бели петна по измитите съдове се появяват и при висока твърдост на водата и е необходимо да се увеличи дозата на солта за съдомиялна.

Веднъж месечно миялната машина се почиства със специален препарат за почистване, който отстранява отлаганията и неприятните миризми.
За отстраняване на неприятните миризми може да използвате ароматизатор за миялна машина.

На сайта на Космос Онлайн ви предлагаме:

Apta таблетки за съдомиялна, Ароматизатор за съдомиялна;
Finish classic таблетки за съдомиялна; Finish all in 1 таблетки; Finish Tutto in 1 гел за съдомиялна; Tuto quantum и Finish classic гел за съдомиялна ,
Finish ароматизатор; Finish комплект за почистване и ароматизиране на съдомиялна
Fairy all in one таблетки различни разфасовки
Somat multi perfect гел за съдомиялна; Somat classic таблетки; сол за съдомиялна; таблетки за почистване на съдомиялна; Somat ароматизатор за съдомиялна
Медикс класик таблетки за съдомиялна; Медикс сол за съдомиялна; Медикс гел за съдомиялна
Heitmann 3 в 1 препарат за почистване, поддържане и хигиенизиране на съдомиялна машина

За да постигате винаги отлични резултати при измиването на вашите съдове в миялна машина трябва да спазвате няолко простички правила:

Винаги се запознавайте с описанието и възможностите на вашата съдомиялна машина, както и с изискванията на производителя за експлоатацията и поддържането й.
Поставяйте правилната доза препарат. При недостатъчно количество замърсяванията се отстраняват само частично,както и прекомерното количество не прави измиването по-ефикасно – само разхищавате препарат.
Много е важно да съобразите и настроите машината си в зависимост от твърдостта на водата в региона, в който живеете.
Когато пускате миялната машина винаги се съобразявайте със съдовете, които измивате: температура и вид на измиващото средство.