Чистка по върховете на властта

1
199
Добави коментар
mignews
mignews

„Кого искате да уволня? Днес ще уволня шефа на фонд „Земеделие“.“ Думите са на премиера Бойко Борисов. Казани са във Варна, където в петък шпореше вълните с катер на военноморските сили, а по същото време от Министерството на енергетиката обявиха смени в ръководството на Българския енергиен холдинг.

Като причина за промените Борисов посочи акцията на прокуратурата в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) във вторник. При нея първоначално бяха задържани шестима служители на фонда, а след това  прокуратурата повдигна обвинения на петима от тях. Единият от задържаните се оказа, че е бил в болнични и не е подписвал документи и вземал участие за деянията, по които прокуратурата търси отговорност от задържаните.

Часове по-късно заръката на премиера Борисов е изпълнена и шефът на ДФЗ Живко Живков бе сменен с Васил Грудев. Той е бивш земеделски министър в служебния кабинет на Георги Близнашки и настоящ съветник на аграрния министър Десислава Танева. Беше и неин заместник във втория кабинет на ГЕРБ.

Освен смяната на Живков оставки са подали още двама заместник изпълнителни директори на ДФЗ – обвиненият Калоян Костадинов и Георги Динев. Ресорите на Костадинов ще бъдат поети от Грудев, а новото назначение Иван Капитанов, който е бивш зам.-директор на ДФЗ, ще поеме тези на Георги Динев, казаха от земеделското министерство.

Така единствено Петя Славчева, зам.-директор на ДФЗ, отговарящ за директните плащания, запазва поста си от времето на бившия шеф на фонда Румен Порожанов, който доскоро беше министър на земеделието. Всички други назначения са на близки на Десислава Танева, на които тя има доверие и през годините е работила заедно с тях. За Живко Живков и Георги Динев се твърди, че са били приближени на бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той беше отстранен от всички ръководни постове в партията заради скандала „Апартаментгейт“. Пред новото ръководство на ДФЗ стои трудната задача да върне разклатеното доверие във фонда от страна на Европейската комисия след скандалите с къщите за гости, а сега и от аферата „Миню Стайков“.

В същото време бе подменено и ръководството на Българския енергиен холдинг. Някогашният му директор Жаклен Коен отново се връща на поста, освободен от Петьо Иванов. От управата на БЕХ си тръгва и директорът на НЕК Петър Илиев, на чието място идва директорът на държавните мини „Марица-изток“ според информация от Министерството на енергетиката. Третият член на съвета на директорите на БЕХ Живко Динчев запазва мястото си в новия съвет.

Официалната причина за промените е изтичането на мандатите на членовете на съвета на директорите преди месец. Според неофициална информация обаче между енергийния министър и Петьо Иванов отдавна имало напрежение за това как трябва да се развиват дружествата под шапката на енергийния холдинг и какви политики да се провеждат. Петър Илиев пък стана мишена на остри коментари покрай подаването на оставката му от директорското място в НЕК преди месец, която не бе приета от председателствания от него борд на БЕХ, притежаващ електрическата компания, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“, „Мини Марица-изток“, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, „Електроенергийния системен оператор“

Жаклен Коен бе назначен за шеф на БЕХ буквално в последните дни на правителството на Пламен Орешарски през юли 2013 г.

През февруари 2016 г. обаче бе отстранен точно месец след като се хвърли да защитава яростно решението на „Газпром“ да ореже доставките на газ за частната компания „Овергаз“. Коен е от старите кадри на „Мултигруп“ и поради тази причина е смятан за човек, представляващ интересите на ДПС в енергетиката.