Работодателят на „белия хакер“ на НАП: Няма да разкриптираме компютъра му

1
172
Добави коментар
mignews
mignews

Файлът с данните от НАП се е подмятал нелегално на флашка отдавна и в един момент някой е решил да го пусне до медиите

ГДБОП поискаха с писмо от петък съдействие на обвинения за теча в НАП Кристиян Бойков за разкриптиране на информацията в работния му компютър, който е иззет преди седмица. Ако тази информация изтече ще бъдат катастрофални последиците за всички, ние имаме договори. Това коментираха в предаването  „120 минути“ на Би Ти Ви Георги Янков , работодател на белия хакер.

Гостуваше и IT специалистът Светлин Наков.

Фирмата ни работи с клиенти от банковия сектор, фармацевтични компании, най-вече в частния бизнес. Кристиян Бойков  не е работил с ангажимент да проверява сигурността на държавни институции. Единствената държавна структура, с която е работил за кратко е Фондът за гарантиране на влоговете, каза Янков и обясни, че това е добър пример за защита на данните им.

Обясни още, че служебните компютри на всички  във фирмата са криптирани, което не е прищявка, а изискване на фирмите, техни клиенти и правилата за работа, които те спазват.

Информацията съдържаща се на компютрите на работещите във фирмата е изключително чувствителна за всички клиенти, с които е работил Кристиян, категоричен ет работодателят.

Той заяви, че нямат намерение да разкриптират компютъра и да нарушават договорите си с клиентите , като  дават достъп до тези данни.

Светлин Наков коментира въвличането си в скандала, че е потърсен от журналисти за анализ на данните  и мнение. „Този който е пуснал този файл до медиите е направил всичко, за да заличи следите си. Всички данни са с дата 10 ноември 1989 година.“, каза Наков и изрази съмнение за достоверността на уликите, защото никой не би си покрил следите частично.  По думите му този файл се е подмятал нелегално на флашка отдавна и в един момент някой е решил да го пусне до медиите.

На въпросът кой хакна НАП Светлин Нанков отговри, че това е безотговорността на държавата. Той направи аналогия с ремонтите на улиците. По думите му институциите са получавали и друг пък информации за уязвимости, но не са обръщали внимание. Според него атаката може да е за да се накарат институциите да реагират.

Share
Tweet

Google Plus

Share