Пазарът на наеми в София се пренасища и цените ще падат :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
152
Добави коментар

Купувачите на имоти в София през последните 3 години, реализиращи покупка с цел инвестиция, са около 25-30%. Този значителен процент е довел до пренасищане на пазара на наеми в определени райони и сегменти, показва анализ на имотната агенция Antre Real Estate.

Най-ярък пример е Студентски град, където само за последните два месеца има над 200 обяви за свободни едностайни жилища. Подобни индикации има и за тристайните почти навсякъде в столицата. Според агенцията максимата, че когато дадена инвестиция стане атрактивна за всички, прозорливите инвеститори излизат от нея, тъй като доходността ще намалява дългосрочно, е актуална за собствениците на тези близо 200 свободни жилищата в Студентски град. Очаква се с приключването на студентските сесии този месец броят им да се увеличи.

Анализаторите посочват, че дългосрочното предлагане на жилища под наем ще надвиши още търсенето, което ще доведе до по-голяма конкуренция и съответно редуциране на цените, а с тях и доходността. Тази тенденция с времето ще намали търсенето на инвестиционни имоти в Студентски град, което от своя страна ще позволи на купувачите за лично ползване да закупят по-изгодно жилище.

Пазарът остава динамичен по отношение на тристайните апартаменти, но бавното отдаване индикира за намаляване на интереса от страна на наемателите. Причината тук е наемната цена на повечето жилища, която често надминава месечната вноска по ипотека. Това накара много от хората със стабилни доходи и добър стандарт на живот да закупят собствени жилища.

Според Александър Гергов, управляващ партньор в агенция “Antre”, ножицата ще се отвори до 12-20 месеца, когато много от хората купили основно на зелено, ще имат нови жилища и съответно ще освободят голяма част от наемните такива. При такова стечение на обстоятелствата, заради пренаситеността, наемните цени на тристайни апартаменти от среден клас може да спаднат с над 30%.

От друга страна в случай, че строителният ръст продължи със същите темпове през следващите години, това би могло да доведе и до редуциране на продажните цени с 4-5%, поради липсата на инвестиционен интерес и в този сегмент.