Димитър Николов: Ако ме номинират, може и да се кандидатирам за кмет на Бургас

1
147
Добави коментар

Може и да се кандидатирам за кмет на Бургас, ако някои от моите симпатизанти или членове на партия ГЕРБ решат да ме номинират, това заяви за „Тази събота” по bTV кметът на Бургас – Димитър Николов.

Той обясни, че ще изслуша всички аргументи, касаещи евентуална негова номинация и ако те са в полза на развитието на града, то може да се кандидатира.

По думите му Бургас е в голяма конкуренция с останалите големи градове в България, както и в Европа. Всеки ход, който застрашава неговото развитие, може да се окаже пагубен.

Относно темата за Африканската чума по свинете, която обхвана и област Бургас, Николов посочи, че има умъртвени около 120 прасета. Те са били в отделни частни стопанства, а не в концентриран район. В момента се правят изчисления на щетите, на базата, на които, ще бъде определена компенсацията за стопаните.

Кметът на Бургас обясни, че е запознат със сигналите и оплакванията на гражданите за мръсен въздух и задушливи миризми на територията на града. Мобилната станция на града отчита, че няма завишения на фини прахови частици и газове във въздуха.

Изследвания показват, че миризма идва от стари утайници на нефтената рафинерия близо до града. Експерти посочиха, че от топлото време утайниците се разтапят и започват да разнасят миризма. При лоша посока на вятъра, лошият въздух стига и до жителите.

Николов подчерта, че при всеки сигнал общината реагира незабавно и информира регионалните инспекции – тази на Здравното министерство и Министерството на околната среда и водите.

Близо 80% от миризмите са от изпарения и преработка, на стари басейни на територията на нефтокомбината. По думите на кмета, те не са ликвидирани до приватизацията на рафинерията. Сега ангажимента пада върху държавата и собственика, като има двугодишен срок за ликвидиране.

Николов изтъкна, че общината помага за това процеса да се ускори, но поради липса на компания в България, която се занимава с подобни дейности, е потърсена помощ от Италия.

Кметът обясни, че има спад в туристическия сезон. Според него количеството на туристите е същото спрямо 2017 г., но се отчита отлив спрямо 2018 г. Според него, това се дължи на геополитическите промени в последните години, при които много туристи от Турция и Близкия Изток са били принудени да плажуват другаде.

За него е важно по цялата верига – хотелиери, туроператори, местна власт и държава да работят заедно и да намерят гъвкави начини, с които да привлекат нови туристи.

Бургазлията сподели, че през лятото рядко намира време да почива заради натовареността през активния сезон.